Bepereli a román államot a nyílt vízi földgáz-kitermeléssel foglalkozó Black Sea Oil and Gas (BSOG) - írja a Maszol. Az amerikai tulajdonban levő vállalat erről átiratban értesítette az Altalajkincsek Országos Ügynökségét (ANRM). A cég a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó, úgynevezett offshore-törvény miatt fordul a párizsi kereskedelmi döntőbírósághoz.

Az ügy pikantériáját az adja, hogy a gyakran emlegetett energetikai függetlenség kulcsa a Fekete-tenger mélyén található földgáz felszínre hozásával biztosítható, a BSOG pedig, ígéretei szerint idén elkezdi a kitermelést. A cég ugyanakkor még 2019-ben, amikor bejelentette, hogy megkezdi a beruházást, világossá tette, elvárja, hogy a román állam módosítsa az offshore-törvényt.

A jogszabály jelenlegi változatát 2018-ban szavazta meg a parlament, a befektetők kárára módosítva azt, akik a befizetendő adókból és illetékekből nem vonhatják le a beruházás ellenértékének jelentős részét. Az egymást váltó kormányok azóta többször is ígéretet tettek a törvény módosítására, amit nem tartottak be.

A BSOG által koncesszióba vett gázmezőből összesen 10 milliárd köbmétert lehet majd kitermelni. A maximális éves kitermelés a tervek szerint egymilliárd köbméter lesz, ami az országos fogyasztás hozzávetőleg nyolc százalékának felel meg.