Májushoz képest 2,5 százalákkal volt több megrendelése az eurózóna országaiban lévő gyáraknak, miközben az elemzők csupán 1,5 százalékos bővüléssel számoltak. Tavaly júniushoz képest 22,6 százalékkal több ipari megrendelés érkezett.

Májushoz képest azonban némi fékeződést mutatnak az adatok, hiszen akkor havi alapon – a korábbi 3,8 százalékos adat felvizsgálata után – 4,1 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 23 százalékkal volt több ipari megrendülés.

A befektetési javak megrendelései 5,3 százalékkal múlták felül a májusi szintet, a félkésztermékek megrendelései azoban alig változtak az előző hónaphoz képest. A tartós fogyasztási javak megrendelései 1,1 százalékkal estek.

Az Európai Unió egészében májushoz képest 2,4 százalékkal volt több ipari megrendelés.

Nick Kounis, az ABN Ambro Bank közgazdásza szerint a globális gazdasági növekedés ciklikus csúcspontján már túljutottunk; a meggyőző év eleji adatokhoz képest lassulás következik most.

Bár az euró továbbra is gyenge a többi valutával szemben, ám az európai kormányok megszorításai és a külső piacok keresletének lankadása miatt aligha lesz tartható az impresszív növekedés.