A lengyel család-, munkaügyi és társadalompolitikai minisztériumban jelenleg semmi olyasmin nem dolgoznak, ami kiterjesztené az idősekre az úgynevezett 500+ családtámogatási programot - idézte a szakminisztérium közleményét a Business Insider Polska. Az utóbbit a 2015 végén hatalomra került Jog és Igazságosság párt vezette be, teljesítve választási ígéretét, miszerint minden második, harmadik stb. gyermek után plusz 500 zloty (38 ezer forint) támogatást ad a családosoknak az új kormány

Elzbieta Rafalska miniszter azt nyilatkozta, hogy többet lehet majd mondani e kérdésben a húsvéti ünnepek környékén, áprilisban. A tárca emlékezetet arra, hogy 2016-ban a törvényes nyugdíjvalorizáció mellett még egyszeri kifizetésben is részesítettek egyes nyugdíjasokat, így a rokkant ellátásban részesülőket és az előnyugdíjasokat Lengyelországban. Az összegek különbözőek voltak, 50-400 zlotyig terjedtek.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy éppen 2017. március 1-től emelkedtek a legalacsonyabb nyugdíjak, átlagosan 1000 zlotyra (közel 80 ezer forint). Külön kiemelte a szakminisztérium, hogy a nyugdíjak és a rokkantsági nyugdíjak valorizációja az utolsó öt évben a legmagasabb lesz, nem kevesebb, mint 102,7 százalék.

A Szejm novemberben elvetette a Lengyel Parasztpárt (PSL) törvényjavaslatát, amely minden év decemberében 200-500 zloty kifizetését indítványozta a nyugdíjasoknak.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com