Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az év első három hónapjában az európai országok többsége csökkentette az orosz gáz importját, ám Lengyelország nem - adta hírül a Rzeczpospolita. A lengyel állami gázszolgáltató, a PGNiG az enyhe tél és a válságkorlátozások ellenére növelte behozatalát. A Gazprom negyedéves jelentése azt mutatja, hogy a cég sokkal kevesebb gázt exportált, mint egy évvel korábban.

A volt szovjet tagállamokba nyolc százalékkal kevesebbet, Európába, az EU-ba, a Balkánra és Törökországba 19 százalékkal kevesebbet. A kulcsvásárlók többsége csökkentette a vételt, a legjobban a németek, ahol az orosz gáz importja 23 százalékkal esett. Eközben Lengyelország a 2019 első negyedévben beszerzett 1,968 milliárd köbmétert idén 4,75 százalékkal fejelték meg. Ennél többet csak Hollandia, a Szlovákok és Kazahsztán vásárolt.

A PGNiG sajtóosztálya szerint a "gáz importja keletről évről évre csökken, és azt lehet várni, ahogy ez így is marad". A cég azt magyarázza, hogy az év fordulóján negyedéves fluktuáció lépett fel, amelyet a tározók töltöttsége magyarázott.