Az év első három hónapjában az európai országok többsége csökkentette az orosz gáz importját, ám Lengyelország nem - adta hírül a Rzeczpospolita. A lengyel állami gázszolgáltató, a PGNiG az enyhe tél és a válságkorlátozások ellenére növelte behozatalát. A Gazprom negyedéves jelentése azt mutatja, hogy a cég sokkal kevesebb gázt exportált, mint egy évvel korábban.

A volt szovjet tagállamokba nyolc százalékkal kevesebbet, Európába, az EU-ba, a Balkánra és Törökországba 19 százalékkal kevesebbet. A kulcsvásárlók többsége csökkentette a vételt, a legjobban a németek, ahol az orosz gáz importja 23 százalékkal esett. Eközben Lengyelország a 2019 első negyedévben beszerzett 1,968 milliárd köbmétert idén 4,75 százalékkal fejelték meg. Ennél többet csak Hollandia, a Szlovákok és Kazahsztán vásárolt.

A PGNiG sajtóosztálya szerint a "gáz importja keletről évről évre csökken, és azt lehet várni, ahogy ez így is marad". A cég azt magyarázza, hogy az év fordulóján negyedéves fluktuáció lépett fel, amelyet a tározók töltöttsége magyarázott.