Miután Athén csütörtökön hivatalosan kérelmezte az eurócsoportnál, hogy hat hónappal hosszabbítsák meg az euróövezettel kötött keretmegállapodását, a közös fizetőeszközt használó országok pénzügyminisztereinek el kell dönteniük, hogy eleget tesznek-e a kérésnek. A múlt héten, valamint ezen a hétfőn eredménytelennek bizonyultak az eurócsoportban folytatott brüsszeli viták. A hitelező országok mindeddig nem elégedettek az új görög kormány együttműködési készségével. Az alapvető kérdés az, hogy a görögök csak a hitel folyósítására nyitva álló időintervallumot akarják-e meghosszabbítani, vagy pedig a hitel fejében elvárt feltételeket - azon belül további kemény megszorító intézkedéseket - is készek teljesíteni.

Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter a tanácskozás helyszínére még délután megérkezve azt mondta, hogy az ülés végén reményei szerint "fel fog szállni a fehér füst". Óvatos derűlátásának adott hangot Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyi EU-biztos is. Wolfgang Schäuble, a német pénzügyek irányítója ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy nem egyetlen ország, hanem egész Európa jövőjéről van szó.

A plenáris tanácskozás megkezdésének három és fél órás csúszása nem tétlenkedésnek, hanem intenzív kétoldalú, illetve "kiscsoportos" különegyeztetéseknek volt betudható, ami diplomáciai források szerint arra utal, hogy a résztvevők mindenképpen a siker reális esélyével kecsegtető ülést akartak előkészíteni, még az utolsó percekben is.