Az amerikai költségvetési hiány a pénzügyi év első felében rekordszintűre, 1700 millárd dollárra (511 955 milliárd forintra) nőtt, mivel a múlt hónapban az ösztönző kifizetések harmadik körének köszönhetően a szövetségi kormány kiadásai az egekbe szöktek - írja a WSJ.

A költségvetési hiány - amelyet a Covid-19 világjárvány és a kapcsolódó leállások szélesített ki - 2020 márciusától kezdődően a gazdaságot a mélybe taszították, most több mint kétszerese az egy évvel ezelőtti azonos időszakban mértnek - közölte a pénzügyminisztérium hétfőn.

A hiány a múlt hónapban 660 milliárd dollár volt, 454 százalékkal nagyobb, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben a hónapban. A bevételek 13 százalékkal 268 milliárd dollárra, míg a kiadások 161 százalékkal 927 milliárd dollárra nőttek - ez a harmadik legmagasabb összeg a tavaly júniusi és áprilisi adatok után. Összehasonlításképpen a teljes magyar költségvetés 23 465 milliárd forint 2021-ben a költségvetési törvény szerint.

Az amerikai adóhivatalnak több és következetesebb eszközre van szüksége, hogy segítsen megszüntetni az "adóhiányt", amely miatt évente talán több mint 1000 milliárd dollárnyi törvényesen fizetendő adó marad behajtatlanul - mondta Charles Rettig, az IRS vezetője a Reuters szerint a hiány adatait elemezve.

Rettig a szenátus pénzügyi bizottsága előtt elmondta, hogy 2011-2013 óta, amikor a legutóbbi hivatalos, 441 milliárd dollárra becsült éves adóhiányt állapították meg, új vagyonforrások jelentek meg, köztük a kriptovaluták és az összetett, külföldi forrásból származó jövedelmek is.

"Ha ezeket is hozzáadjuk, akkor szerintem nem lenne elrugaszkodott, hogy a tényleges adókülönbözet éves szinten megközelítheti, esetleg meg is haladhatja az 1000 milliárd dollárt" - mondta Rettig.

A Joe Biden elnök vezette amerikai kormány számos területen készül adóreformra, például változtatnák a társasági adó rendszerén, de a gazdagokra is magasabb terheket raknának.