A demarche-nak is nevezett diplomáciai feljegyzésben Oroszország fenyegetést küldött az Egyesült Államok, mivel Washington katonai eszközökkel és anyagilag is támadja Ukrajnát. Az orosz hadsereg február 24-én indult inváziója óta az USA több mint 1,7 milliárd dollárnyi segélyt küldött Ukrajnának.

"Felszólítjuk az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy hagyjanak fel Ukrajna felelőtlen militarizálásával, amely beláthatatlan következményekkel jár a regionális és nemzetközi biztonságra nézve" - áll az oroszok által küldött hivatalos levélben, amelyet a Washington Post szerzett meg. Oroszország emellett következményeket is belengetett, ha folytatódik az amerikai segélyezés.

A jegyzéket akkor küldték el, amikor a Biden-kormányzat arra készült, hogy bejelentse az Ukrajnának nyújtott segélyek legújabb körét - egy 800 millió dolláros csomagot, amely "nagy hatékonyságú fegyverrendszerek" elküldéséről szól.

"Ezek az új képességek tüzérségi rendszereket, tüzérségi lövedékeket és páncélozott személyszállító járműveket foglalnak magukban. További helikopterek átadását is jóváhagytam" - mondta Joe Biden elnök az új segélycsomagról szóló szerdai sajtóközleményben.

"Ezen túlmenően továbbra is megkönnyítjük jelentős képességek átadását szövetségeseink és partnereink részéről szerte a világon" – közölte az elnök.