Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2000-es amerikai elnökválasztás, és a 2002-es félidős voksolás óta a legszorosabb eredmény született kedden az Egyesült Államokban. Noha előzetesen szinte minden elemző arra számított, hogy a Republikánus Párt a képviselőházi helyek versenyében hatalmas győzelmet arathat, végül a baloldal sokkal jobban szerepelt, mint az bárki is várta volna.

Ahogy arról szerdán is írtunk, a választás legfontosabb tanulsága az, hogy az olyan kérdések, mint az abortusztilalom felülírják az inflációs nyomást, ahogy októberi meglepetés botrány nélkül az árak emelkedése másodlagos szempont a választóknak, ha a munkanélküliség egyébként alacsony.

Jelenleg az tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek 215-220 képviselői helyet nyerhettek most el a republikánus jelöltek, míg a Szenátusban 51-49 arányban maradhatnak többségben a demokraták – legalábbis az NBC News szakértőinek becslései szerint.

Biden már győzelmet faraghat az eredményekből

Miután Joe Biden elnök népszerűségi mutatója történelmi mélységben, 41,5-42 pont körül mozgott a választások előtt, a Fehér Ház végülis büszkén mutathatja, hogy messze nem utálják az emberek annyira az elnököt, hogy teljes fordulatot akarjanak az Egyesült Államok politikai életében.

Joe Biden szerdán ennek megfelelően ünnepelte a félidős választási eredményeket, amelyek szerinte a Demokrata Párt várakozásaival ellentétben álltak, azzal érvelve, hogy az ország az ő vezetése alatt a helyes úton jár, és hogy politikai programja eredményeket hoz. Biden a Fehér Házban azt mondta, hogy a választók világos és egyértelmű üzenetet küldtek olyan kérdésekkel kapcsolatban, mint a demokrácia és az abortuszjogok, de egyértelmű volt az is, hogy még mindig csalódottak, amikor a gazdaságról és az inflációról van szó.

Biden elismerte, hogy a republikánusok szűk többséget szerezhettek a félidős választásokon, és megígérte, hogy a pártok között együttműködve folytatja programjának előmozdítását. Az elnök világossá tette, hogy elutasít minden olyan republikánus vezetésű törekvést, amely a társadalombiztosítás megnyirbálására vagy az abortusz országos betiltására irányul, és ezt mondta az újságíróknak: "Van egy tollam, amivel megvétózhatom".

Egyelőre még nem tudni, hogy az alsóház – amely leginkább a költségvetési kérdésekben illetékes – milyen arányban lesz a republikánusoké, tehát nehéz még megjósolni, hogy mennyire akaszthatják meg Biden terveit az iparfejlesztésének támogatásában, vagy az olajcégek megadóztatásában. Hivatalos végeredmények csak egy hét múlva lehetnek, de még az előzetes mandátumelosztást is péntek-szombat magasságában közölhetik a hatóságok.