Az Egyesült Államok nyugati partján a romlandó termékek termelői közel háromszoros árat fizetnek a szállítási díjakért a járvány előtti időszakhoz képest, hogy a salátát és a bogyós gyümölcsöket a boltokba jutassák, mielőtt azok megromlanának. 

Amerikában a vásárlók a közösségi médiában panaszkodtak arra, hogy egyes Walmart-üzletekben üresek a tésztatermékes polcok és üresek a húspultok. A Reuters példaként említi, hogy egy indianapolisi Meijer-üzletben nem volt csirkehús; a floridai Palm Beachen lévő Publixben elfogyott a vécépapír és az otthoni higiéniai termékekből is hiány, míg a Costco Washington állam egyes üzleteiben visszaállította a WC-papír vásárlási limitjét.

A helyzet várhatóan még legalább néhány hétig nem enyhül - mondta Katie Denis, a Consumer Brands Association kommunikációs és kutatási alelnöke, aki a munkaerőhiányt okolta a készletgondokért.

A fogyasztási cikkek gyártóinál mintegy 120 ezer munkavállaló hiányzik, ebből a múlt hónapban mindössze 1500 munkahelyet sikerült betölteni - mondta a szakértő a Reutersnek, míg a National Grocer's Association (Nemzeti Élelmiszeripari Szövetség) szerint számos élelmiszerüzletben működő tagszervezetük a munkaerő-kapacitásuk kevesebb mint 50 százalékával dolgozik.

Az amerikai kiskereskedők jelenleg nagyjából 12 százalékos készlethiánnyal küzdenek az élelmiszerek, italok, háztartási tisztítószerek és személyi higiéniai termékek esetében, szemben a szokásos idők 7-10 százalékos szintjével. A probléma az élelmiszereknél akutabb, ahol a készlethiány mértéke 15 százalékos - közölte a Consumer Brands Association (fogyasztói márkák szövetsége).

A fogyasztók továbbra is feltöltik élelmiszerkészleteiket, miközben otthonukban próbálnak maradni az omikron-változat terjedése miatt. Az elmúlt öt hónapban a kereslet ugyanolyan magas vagy magasabb volt, mint 2020 márciusában, a járvány kezdetén. A világ más részein is hasonló problémákat tapasztalnak.

Ausztráliában az élelmiszerlánc-üzemeltető Woolworths Group , a múlt héten közölte, hogy a COVID-19 miatt az elosztóközpontjaiban dolgozók több mint 20 százaléka nem dolgozik. Az áruházakban a vírus miatt a személyzet legalább 10 százaléka munkaképtelenné vált. Az Egyesült Királyságban főként a hús és az EU-ból importált zöldségeknél, gyümölcsöknél tapasztalható 4-5 százalékos készlethiány.