Az amerikaiak hitelfelvétele 10,5 százalékkal nőtt júniusban, szemben a májusi 6,3 százalékkal – derül ki a Fed G.19 fogyasztói hitelekről szóló jelentéséből, amely szerint júniusban 40,1 milliárd dollárral nőtt a háztartások adóssága. A rulírozó adósság – amely nagyjából a fennálló hitelkártya-egyenlegeket jelöli – 16 százalékkal nőtt a májusi 7,8 százalékos növekedés után.

A nem rulírozó adósság – amelybe az olyan hitelek tartoznak, mint az autóhitelek és a diákhitelek – 8,8 százalékkal nőtt a májusi 5,8 százalékos emelkedés után. Ezek az adatok nem tartalmazzák a jelzáloghitelek egyenlegét, amelyek a háztartások által viselt adósságok nagy részét teszik ki – írja a CNN.

Negyedéves alapon az amerikaiak 98,9 milliárd dollárral több hitelt vettek fel – közölte a Fed. A pénteki jelentés a New York-i Fed külön közleménye nyomán készült, amely arról számolt be, hogy az amerikaiak nem lakáscélú adósságállománya 103 milliárd dollárral nőtt a második negyedévben, ami 2016 óta a legnagyobb növekedés.

Az ugrás az infláció négy évtizedes csúcson maradása mellett következett be. A múlt hónapban a Munkaügyi Statisztikai Hivatal arról számolt be, hogy az infláció júniusban éves szinten 9,1 százalékra emelkedett, az élelmiszerek, a benzin és szinte minden kategória széles körű emelkedésével, amelyet az egekbe szökött energiaköltségek és az ellátási problémák kombinációja váltott ki.

Magyarországon sem jobb az adóssághelyzet

Összehasonlításképpen Magyarországon az alapkamat 10,75 százalékra emelkedett miután az éves összevetésben számított infláció 11,7 százalék volt júniusban. Vagyis sokkal drágább lett a hitelfelvétel, viszont a háztartások eladósodásán nem látszik, hogy ez fékezne bármit is. 

Hiába emelkedtek a kamatok, a lakosság hitelfelvételi kedve az idén is erős maradt, a háztartások több mint 365 milliárd forinttal több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint ennek köszönhetően június végére a háztartások hitelállománya átlépte a 9500 milliárd forintot, ami történelmi rekord, és 9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A fogyasztási hitelek átlagos kamata már 11,5 százalékos volt, a lakáshiteleké 6,35 százalékos, ami nyolcéves rekord. Ez ráadásul még csak június volt, amikor a hónap elején még 5,9 százalékos, a végén pedig 7,75 százalékos volt az alapkamat. De ez a hiteldrágulás sem tartja vissza a magyarokat az eladósodástól.