Az Egyesült Államok munkaügyi minisztériumának pénteken megjelenő, nagy figyelem övezte foglalkoztatási jelentése várhatóan egy olyan képet fest majd, amelyben a gazdaság a bruttó hazai termék – az amerikai gazdasági aktivitás legszélesebb körű mérőszáma – egymást követő negyedévek óta tartó zsugorodása ellenére is vergődik. Bár a munkaerő iránti kereslet csökkent az olyan ágazatokban, mint a lakásépítés és a kiskereskedelem, amelyek érzékenyek a magasabb kamatlábakra, amelyeket a Federal Reserve az infláció ellen harcol, de az olyan iparágak, mint a légitársaságok és az éttermek nem találnak elég munkaerőt.

Bár már nem feszíti a munkaerőhiány az álláspiacot, de továbbra is elég egészséges, és nem felel meg a National Bureau of Economic Research tág értelemben vett gazdasági zsugorodás definíciójának. Az NBER, az Egyesült Államokban a recessziók hivatalos döntőbírája a recessziót úgy definiálja, mint „a gazdasági tevékenység jelentős, a gazdaság egészére kiterjedő, néhány hónapnál hosszabb ideig tartó visszaesését, amely általában a termelésben, a foglalkoztatásban, a reáljövedelemben és más mutatókban látható” – írja a Reuters.

Van, ahol recesszió látszik

A múlt heti kormányzati adatok, amelyek a második egymást követő negyedévben negatív GDP-t mutattak - ami megfelel a recesszió népszerű definíciójának - mégis széleskörű vitát szítottak arról, hogy az amerikai gazdaság valóban visszaesésben van-e, és a konfliktust a júliusi foglalkoztatási jelentés még élesebbé tette a fogyasztók, a befektetők és a politikai döntéshozók számára.

A Reuters közgazdászok körében végzett felmérése szerint a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma a múlt hónapban valószínűleg 250 ezerrel nőtt, miután júniusban 372 ezerrel emelkedett. Ez a 19. egymást követő hónapot jelentené a foglalkoztatottak számának bővülésénél, de ez lenne a legkisebb növekedés ebben az időszakban, és elmaradna az első félévi 457 000 munkahelyes havi átlagtól. A becslések a 75 000 és a 325 000 közötti tartományban mozogtak.

A munkahelyek számának csökkenése enyhítheti a Federal Reservre nehezedő nyomást, hogy a következő, szeptemberi ülésén zsinórban harmadszor is háromnegyed százalékpontos kamatemelést hajtson végre, bár sok múlik az inflációs és foglalkoztatási adatokon az ülésig tartó időszakban.

Az amerikai központi bank a múlt héten 75 bázisponttal emelte irányadó kamatlábát, és a tisztviselők ígéretet tettek arra, hogy további emelésekre kerül sor, mivel megpróbálja megfékezni a négy évtizedes csúcson lévő inflációt. Március óta a kamatlábakat a nulla közeli szintről a jelenlegi 2,25% és 2,50% közötti szintre emelte.