Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A népesség 2021-ben - 2020 júliusától 2021 júliusáig mérve - mindössze 0,1 százalékkal nőtt, ami az 1900 óta feljegyzett leglassabb növekedési ütem - derül ki a Wells Fargo közgazdászainak az amerikai népszámlálási adatok alapján szerdán közzétett elemzéséből. 

Összehasonlításképpen: a spanyolnátha-járvány és az első világháború idején a népességnövekedés alig 0,5 százalék körül mozgott - az adatok szerint a nagy gazdasági világválság idején enyhén tovább emelkedett, 0,6 százalék körüli értékre.

A közgazdászok a jelenlegi növekedési lassulást a megnövekedett halálozási rátára, a születések számának csökkenésére és a Covid-19 világjárvány idején tapasztalt kevésbé intenzív bevándorlásra vezetik vissza. 

"A 2010 és 2020 közötti időszak az Egyesült Államok népességnövekedésének második leglassabb évtizede a történelemben" - írták elemzésükben Mark Vitner, Charlie Dougherty és Nicole Cervi, a Wells Fargo közgazdászai a Business Insider szerint.

Harminchárom államban azonban 2021-ben nettó népességnövekedés volt tapasztalható - köztük Floridában, Texasban és Arizonában -, míg 17 államban és Washington DC-ben nettó népességcsökkenést mértek.

Hawaii, Minnesota és Maryland vezette a legalacsonyabb nettó belföldi vándorlással rendelkező államok listáját 2020 júliusától 2021 júliusáig. 

Nemcsak az Egyesült Államokban, de Kínában is nagyon beszakadt a népességnövekedés az elmúlt két évben. Sőt, az ázsiai országban már fogyástól tartanak a szakértők.