Az amerikai hírszerzés első számú prioritása jelenleg az, hogy kiderítsék, milyen elmeállapotban lehet Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője - írja a CNN az ügyhöz közelálló forrásokra hivatkozva. Ezen múlhat, hogy az egyre durvábban eszkalálódó ukrán válság, hogyan alakul a továbbiakban. Az orosz elnököt hosszabb ideje figyelők szerint viselkedése egyre inkább irracionálissá és kiszámíthatatlanná válik.

Miután az orosz hadseregnek kiadott inváziós parancsával kirobbantotta az ukrán-orosz háborút, az amerikai kormány azt az utasítást adta a hírszerző ügynökségeknek, hogy derítsék ki, milyen hatással van Putyinra a váratlanul egységes, kőkemény nyugati szankciópolitika. A feladat nem teljesen új: az USA titkosszolgálatai évtizedek óta próbálják dekódolni a volt KGB-tiszt döntéseinek hátterét.

Miközben nagyon sokat tudnak az orosz vezető hivatalos tevékenységéről, ugyanilyen kevés információval rendelkeznek hétköznapi tevékenységéről. Putyin a hírszerzési zsargonban "kemény célpont", azaz nagyon nehéz a közelébe férkőzni hagyományos kémkedési eszközökkel. Nem áll rendelkezésre átfogó elemzés, ami azt mutatná, hogy egészségi állapota alapvetően megváltozott volna.

Felmerült a feltételezés, hogy az orosz államfő Ukrajnával kapcsolatos stratégiája, amely irracionálisnak tűnik, nem illik korábbi profiljába, miszerint mindenekelőtt racionális kalkuláció alapján hozza meg döntéseit. Ezt sokan ahhoz kötik, hogy a koronavírus-járvány alatt hónapokat elszigeteltségben töltött, ami teljesen elszakíthatta a valóságtól, azaz elveszthette realitásértékét.

Egy sokszorosan közvetett információ szerint, ami az FBI-t is megjárta, Putyin rettentő haragra gerjesztették a nyugati szankciók. Úgy tűnik, a helyzet gyorsabban eszkalálódott, mint várta és súlyosabbá vált, mint amit "elfogadhatónak" tartana. Az nem derült ki, hogy konkrétan mely korlátozások borították ki a leginkább az orosz politikust.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.