Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Washingtonban 15 napra szükségállapotot hirdettek, kijárási tilalom is van, este hattól reggel hatig nem lehet az utcára menni -idézi az Index az amerikai sajtóhíreket, többek között az NBC cikkét.  A kéthetes határidő elég nyilvánvaló célzás, Donald Trumpnak január 20-án, Joe Biden beiktatásakor el kell hagynia a Fehér Házat.

A szükségállapot kihirdetésére a zavargások miatt volt szükség: Donald Trump távozó republikánus elnök hívei szerdán megrohamozták a Capitoliumot, követelve, hogy Trump maradhasson elnök, mondván csalással veszítette el a novemberi elnökválasztást.

Az épületen belül életbe léptették a biztonsági protokollokat, a bent lévőket igyekeztek kimenekíteni, vagy az épületen belül biztonságban helyezni. Ebbe beletartoznak a szenátorok és képviselők, csakúgy mint az ott dolgozók, akiket arra utasították, hogy zárkózzanak be az irodájukba. Az egyelőre nem világos, hogy a szigorú biztonsági rendszeren miként tudtak bejutni a tiltakozók, de alighanem komoly kudarcnak számít, hogy az elvileg szigorú biztonsági intézkedések ellenére lényegében besétáltak nagy számban a tüntetők, akik elől bútorokkal kellett eltorlaszolni az üléstermet, akik ellen kivont fegyverekkel készültek védekezni a biztonságiak.

Az eseményeket az amerikai közvélemény megdöbbenéssel nézte a beszámolók szerint. Többek között George W. Bush, korábbi republikánus elnök mellett Boris Johnson angol kormányfő is elítélte a történteket.