Az Egyesült Arab Emírségek elnöke, Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan 2022. május 13-án, pénteken elhunyt - jelentette be az elnöki ügyek minisztériuma. A 2013-as képen II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg, Edinburgh hercege köszönti őt a királyi emelvényen az angliai Windsorban 2013. április 30-án – írja helyi források nyomán a CNBC.

Az Egyesült Arab Emírségek elnöke, Khalifa bin Zayed Al Nahyan 2022. május 13-án, pénteken elhunyt - jelentette be az elnöki ügyek minisztériuma. A 2013-as képen II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg, Edinburgh hercege köszönti őt a királyi emelvényen az angliai Windsorban 2013. április 30-án.

Khalifa sejk volt az öböl menti ország második elnöke, 2004 óta volt hivatalban. Az ő érdeme, hogy segített a hét emírségből álló kis sivatagi sejkséget, az Egyesült Arab Emírségeket a világ élvonalába emelni, és a 2008-as pénzügyi válság idején átvezette az országot a zavaros időkön.

"Az Elnöki Ügyek Minisztériuma részvétét fejezi ki az Egyesült Arab Emírségek népének, az arab és iszlám nemzetnek és a világnak Őfelsége, Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan, az Egyesült Arab Emírségek elnökének halála miatt" - áll a WAM állami hírügynökség közleményében.

"Az elnöki ügyek minisztériuma azt is bejelentette, hogy az Egyesült Arab Emírségekben mától negyvennapos állami gyászt tartanak, a zászlót félárbocra eresztik, és három napra felfüggesztik a munkát minden minisztériumban, hivatalban, szövetségi, helyi és magánszervezetben" - írta a hírügynökség egy tweetben.

Khalifa sejk 2014-ben agyvérzést kapott és műtéten esett át, az azóta eltelt években ritkán mutatkozott a nyilvánosság előtt. Szerepe ezt követően nagyrészt ceremoniális jellegűvé vált, bár továbbra is kiadta rendeleteit, és testvérét, Abu-Dzabi trónörökösét, Mohammed bin Zayed sejket széles körben az Egyesült Arab Emírségek de facto uralkodójának tekintik, aki az ország napi ügyeit intézi.

Khalifa sejk 1948-ban született Abu Dhabiban, 23 évvel az Egyesült Arab Emírségek 1971-es megalapítása előtt, és az ország alapítójának, Zayed bin Sultan Al Nahyan sejknek a legidősebb fia. Apja halála után, 2004-ben vette át az elnöki tisztséget.

Mielőtt átvette volna az elnöki tisztséget, Abu Dhabi trónörököse és az Abu Dhabi Legfelsőbb Kőolajügyi Tanács, az olajban gazdag emírség legfőbb energetikai döntéshozó testületének vezetője volt.

Elnöksége alatt Khalifa sejk felügyelte a gazdasági reformokat és a modernizációt, miközben a világ egyik legnagyobb befektetési alapját, az Abu Dhabi Befektetési Hatóságot irányította. Támogatta, hogy 2008-ban az Abu-Dzabi királyi család befektetési társasága megvásárolja az angol Premier League-ben szereplő Manchester City labdarúgóklubot, és 2010-ben róla nevezték el a világ legmagasabb tornyát, a dubaji Burj Khalifát.