Az Egyesült Arab Emírségek egészségügyi hatóságai megkezdték a Sinopharm-féle koronavírus-vakcina harmadik adagjának beadását több ember számára, mivel az orvosok szerint a kínai gyártmányú készítmény egyes esetekben nem váltott ki kellő antitesttermelő hatást.

"Egy kiválasztott embercsoportnak adnak egy harmadik oltást az immunrendszer reakciójának megfigyelésére egy tudományos tanulmány részeként" - közölték a hatóságok, de azt nem árulták el, hogy összesen hány fő esetében alkalmazzák a harmadik dózist. Farida al Hosani, az emírségek kormányának egészségügyi szóvivőnője annyit közölt, hogy "egyelőre elenyésző a harmadik oltást kapottak aránya az összes Sinopharmot kapó személy számához képest".

Jöjjön be!

A Wall Street Journal (WSJ) nyolc emberrel beszélt Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, akik szerint az elmúlt hetekben a közegészségügyi szolgálatok felhívták őket, hogy jöjjenek be egy harmadik oltásra, és megkapják az injekciókat. Mindannyian a kormány alkalmazottai voltak. Ez a nyolc ember azt is elmondta, hogy nem közölték velük, hogy tudományos kutatásban vesznek részt, és nem tesztelték őket antitestekre sem.

"Nem kaptam indokot vagy magyarázatot, amikor felhívtak" - mondta az egyik érintett, aki szerint csak azt mondták, hogy jelenjen meg egy emlékeztető oltásra.

Nawal al Kaabi, a helyi gyógyszerészeti hatóság vezetője csak annyit közölt a WSJ-vel, hogy a "harmadik oltás beadása nem a hivatalos protokoll része, nem rutinszerű a jelenlegi eljárás".

Elmarad az immunválasz?

A lapnak két orvos azt állította, hogy a betegek és kollégáik közül néhány Sinopharm-oltott alig vagy egyáltalán nem mutatott antitestválaszt a második adag után. Viszont azt is jelezték: nem világos, hogy az antitesttesztek milyen mértékben mérik az immunrendszer teljes válaszát a vakcinára. A jelenségre az Öböl-menti országban egyébként számítottak: decemberben állami tisztviselők a kormánycégeknél tartott, zárt ajtók mögötti előadásokon már figyelmeztettek, hogy a Sinopharm-vakcina harmadik emlékeztető oltása szükséges lehet azok számára, akiknek a szervezetében két dózisból nem alakul ki megfelelő antitestválasz.

Az országban 31 ezer önkéntes bevonásával folytatott klinikai vizsgálat eredményei szerint a Sinopharm-vakcina összhatásfoka 86 százalék volt, és 100 százalékos védelmet nyújtott a közepesen súlyos és súlyos Covid-19 betegség ellen. A kínai hatóságok a betegség más klinikai definícióját alkalmazva a hatékonyságot 79 százalékra tették.

Az Öböl-menti ország a kínai állami gyógyszergyártó cég által gyártott vakcina egyik elsődleges vizsgálati területe volt, amely az emírségek gyors immunizációs kampányának alappillére. A vakcinát Magyarországon, Szerbiában, Pakisztánban, összesen 50 országban használják még - emeli ki a Wall Street Journal a cikkében.

Magyar szempontból érdekes kérdés, mert nem ismert, hogy milyen tapasztalatok vannak a készítménnyel történő oltással, viszont problémás lehet, ha nagy tömegeknél lesz szükség harmadik dózisra. Az Orbán Viktor vezette kormány által - egy közvetítő cégen keresztül - megkötött szerződések alapján a Sinopharm-készítménye a legdrágább készítmény az oltási programban. A Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által csütörtökön közzétett szerződések szerint a magyar kormány 30 eurót (12 ezer forintot) fizetett adagonként a januári rendeléskor (van ország, ahol olcsóbb darabárral sikerült ezt megtenni). Öt millió dózist rendelt eddig Magyarország, ennek értelmében 2021. március 15-i, április 15-i és május 15-i határidővel egyenként 500 ezer vakcinát kell leszállítani és betárolni, június 15-ig pedig a maradék 3,5 millió adagot. Ez 2,5 millió ember immunizálására lenne elegendő a tervek szerint, de ha szükséges a harmadik dózis, az lassíthatja a harmadik fázist.

Frissítés:

A kínai vakcina ellen indított baloldali és nemzetközi politikai támadás újabb állomása az az álhír, hogy az Egyesült Arab Emírségekben "probléma adódott a Sinopharm vakcinájával" - írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, Menczer Tamás a Facebook-oldalán.A politikus szerint minden vakcinánál vannak olyanok, akiknél az immunválasz nem elég erős. Majd ismertette, hogy ahogy a cikkben is írtuk, az Emírségekben mindössze annyit tesznek most, hogy ezeknek az embereknek adnak még egy oltást.Részletesen itt olvashatja el Menczer reakcióját.