A 35 éves Tejay Fletcher bűnösnek vallotta magát az ISpoof.cc weboldal vezető adminisztrátoraként betöltött szerepe miatt, amely egy olyan online bolt volt, ahol a bűnözők előfizetést vásároltak csaló szoftverek használatára. A férfi ellen vádat emeltek a 2020 és 2022 között elkövetett csalás és tulajdon elleni bűncselekmények miatt, és 13 éves szabadságvesztésre ítélték – írja a Bloomberg.

Az ISpoof olyan szoftvereket kínált, amelyek lehetővé tették a bitcoinban fizető csalóknak a telefonszámaik álcázását, hogy úgy tűnjön, olyan nagy bankoktól hívnak, mint a Barclays, a HSBC vagy a Lloyds Banking Group.

A szoftver segítségével könnyen rávették az áldozataikat, hogy megadják személyes adataikat, és így ürítsék ki a bankszámlájukat.

„Fletcher olyan kifinomult csalási módszert hozott létre, amely jelentős nyereséget termelt. Az összes áldozat számára ez egy gyötrelmes időszak volt” – mondta Sally Cahill bíró pénteken a Southwark Crown Courton. 

Az ügyészség szerint Fletcher ipari méretű csalást követett el és a teljes veszteség globálisan elérte a 100 millió fontot (43,4 milliárd forint), ebből 43 millió font csak az Egyesült Királyságból származott. A bűnözők havonta több száz vagy több ezer fontot fizettek a technológia használatáért, és Fletcher fölözte le a profit nagy részét.