Boris Johnson miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy egész Angliára zárlatot rendelt el a brit kormány az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében. Ennek keretében keddtől Anglia teljes lakossága újból csak a legindokoltabb esetekben - például bevásárlás, gyógyszerek beszerzése, orvosi ellátás vagy testmozgás céljából - hagyhatja el otthonát. Az iskoláknak online oktatásra kell átállniuk, és a szabadtéri sportlétesítményeknek is be kell zárniuk - emlékeztet az MTI.

A hétfői bejelentés alapján a JPMorgan most azzal számol, hogy a brit hazai össztermék 2,5 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve. A JPMorgan előzőleg szerény, 0,1 százalékos gazdasági növekedést várt az idei első három hónapra.

A brit GDP 18,8 százalékkal csökkent a tavalyi második negyedévben és 16 százalékkal emelkedett a harmadik negyedévben, rendre az előző negyedévvel összevetve.

Az Egyesült Királyság gazdaságának nemcsak a járvány újbóli fellángolása tesz be, hanem a brexit miatt is megindult a tőkekivándorlása a pénzügyi rendszerből.