Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A statisztikai hivatal széleskörű lakossági próbaszűrésekre alapuló számításai szerint Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb, 55 millió lakosú országában - jelenleg 874 400 lehet a fertőzöttek száma.

Ez azt jelenti, hogy Angliában minden 60 emberre jut egy fertőzött, vagyis a lakosság hozzávetőleg 1,6 százalékának szervezetében van jelen a koronavírus.

A statisztikai hivatal egy héttel ezelőtti hasonló modellszámítása 1,04 millió angliai fertőzöttet valószínűsített. Ez a teljes angliai lakosságon belül 1,9 százalékos fertőzöttségi aránynak felelt meg, és azt jelentette, hogy 55 ember közül egy volt vírushordozó.

Az ONS hangsúlyozza, hogy tavaly december eleje óta első ízben csökkent egymillió alá a koronavírus-fertőzöttek száma Angliában.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legfrissebb, ugyancsak pénteken ismertetett számításai szerint az R reprodukciós ráta Angliában jelenleg 0,7 és 0,9 között jár.

Ennek elsődleges jelentőségét az adja, hogy a becslési sáv mindkét szélsőértéke a kritikus 1-es szint alatt van.

Az új becslés ugyanis azt mutatja, hogy tíz fertőzött átlagosan 7-9 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést, vagyis a becslési sáv mindkét szélsőértéke azt jelzi, hogy a koronavírus-járvány angliai terjedési üteme lassul.

A SAGE számítási módszertana szerint a 0,7-0,9 közötti R ráta azt jelenti, hogy az újonnan bekövetkező koronavírus-fertőzések száma Angliában minden egyes nap 2-4 százalék közötti ütemben csökken az előző 24 órához viszonyítva.

A vizsgált angliai térségek közül csak Londonban és Délkelet-Angliában éri el az 1-et a felső becslési szint, de a SAGE metodikája szerint e két térségben is 1-4, illetve 1-5 százalék közötti ütemben csökken minden nap az új koronavírus-fertőződéses esetek száma.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a múlt héten Angliában 42 624 új koronavírus-fertőzést mutattak ki szűrővizsgálatokkal, 13,1 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

Ez a töredéke a tavaly felbukkant omikron vírusváltozat terjedésének decemberi-januári csúcspontján mért számoknak: január elején volt olyan időszak, amikor naponta több mint 200 ezer új koronavírusos esetet izoláltak országszerte.

Szakértők egyöntetűen az oltási kampány sikerének tartják a járvány jelentős ütemű visszavonulását.

Az egészségügyi szaktárca adatai szerint az angliai lakosság 68,1 százaléka részesült a koronavírus elleni oltás mindhárom adagjából, és Angliában eddig csaknem 120 millió első, második és harmadik vakcinadózist adtak be.