A Skót Nemzeti Párt (SNP) többséget akar a helyi parlamentben, hogy újabb népszavazás kiírását csikarjon ki a londoni közös kormánytól, bár Boris Johnson brit miniszterelnök többször is kijelentette, hogy ezt nem hagyja majd. Lehet, hogy Johnson - akinek most több botránya is kirobbant, ami a kormányfői székébe is kerülhet - megússza ezt a helyzetet: a Savanta Comres/The Scotsman közvélemény-kutatása szerint az SNP hat mandátummal maradna le a teljes többség megszerzéséről, de az SNP-vel együttműködő Zöld Párt akár kilenc mandátumot is szerezhetne.

"Ha ezek a közvélemény-kutatási adatok beigazolódnak a csütörtöki szavazáson, akkor az SNP valószínűleg lemarad az abszolút többségről" - mondta Chris Hopkins, a Savanta ComRes politikai kutatási igazgatója a Reutersnek. A skóciai Zöldek is függetlenségpártiak, nem is zárták ki az SNP-vel való koalíciót. Ha ismét függetlenségpárti többség kerülne vissza a parlamentbe, az SNP valószínűleg azt mondaná, hogy felhatalmazást kapott egy újabb népszavazásra.

A Savanta ComRes április 30. és május 4. között 1001 skót felnőttet kérdezett meg online. Más közvélemény-kutatások szerint az SNP többsége megjósolhatatlan, annyira szoros végkimenetelre számítanak. Egyesek szerint az SNP szűk többséget fog szerezni, mások szerint pedig nagyobb többségre számíthat.

Az SNP korábban csak 2011-ben vitte el a parlamenti székek több mint felét. David Cameron akkori brit miniszterelnök engedett a nyomásnak, és beleegyezett a 2014-es népszavazásba. A skótok akkor 55-45 százalékkal a több mint 300 éves unió megmaradására szavaztak.

A választások előtti vitán Nicola Sturgeon, az SNP vezetője azt mondta, hogy nem írna ki illegális, úgynevezett "vad népszavazást", ha Johnson miniszterelnök nem engedélyezné azt. Ő és pártja azonban ismételten felvetette a jogi lépésekkel való fenyegetést, ha Johnson mégis megtagadja ezt.

A piacokon egyelőre komolyan nem veszik az Egyesült Királyság széthullását, de már árazzák ezt az eshetőséget, és a brexithez mérhető piaci sokkra számítanak.