Az egyik vezető citybeli adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision kedd esti adatai szerint az egyiptomi szuverén adósságtörlesztési leállás kockázatára köthető határidős piaci biztosítási ügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama az aznapi londoni kereskedés zárásában 374 bázispont volt, rendkívül meredek, 46 bázispontos napi zuhanással.

Néhány napja az egyiptomi CDS-árazások még 500 bázispont közelében mozogtak a londoni piacon, tükrözve a megmozdulások keltette befektetői idegességet.

A jelentős korrekció azonban elemzői vélemények szerint azt jelzi, hogy a további egyiptomi vérontással, illetve a zavargások térségi "járványszerű" terjedésével kapcsolatos piaci félelmek múlóban vannak. Sokat javított a hangulaton az egyiptomi hadsereg azon közlése, hogy a katonák nem alkalmaznak fegyveres erőszakot a tüntető tömeggel szemben.

A keddi kereskedési zárására kialakult árazás azt jelenti, hogy az egyiptomi szuverén törlesztési leállás kockázatára biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők jelenleg 374 ezer dollár körüli éves díjat kérnek középárfolyamon minden 10 millió dollár egyiptomi államadósság után az irányadó ötéves futamidőre. Az egyiptomi CDS-kontraktusok egységára így most hozzávetőleg 120 ezer dollárral alacsonyabb, mint a zavargások kitörését követő múlt heti piaci megrettenés idején.

A CMA számítási modellje szerint a jelenlegi egyiptomi CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac 23 százalék körüli halmozott valószínűséggel árazza Egyiptom mint szuverén adós törlesztésképtelenné válását ötévi távlatban. Ez meglehetősen alacsony kockázati árazásnak számít a fejlődő térségen belül; ennél vannak jóval magasabb távlati törlesztéskockázati árazások még az euróövezeten belül is.

A piac kedden gyakorlatilag figyelmen kívül hagyta, hogy a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Standard & Poor's rontotta Egyiptom devizaadósság-besorolását, amely egyébként eddig sem volt befektetésre ajánlott szinten. Az S&P keddi londoni bejelentése szerint a cég listáján az eddigi "BB plusz"-ról "BB"-re süllyed a hosszú futamidejű egyiptomi szuverén devizaadósság osztályzata, amely további közeljövőbeni leminősítés lehetőségére utaló negatív megfigyelés alatt marad.

A Standard & Poor's a lépést egyebek mellett azzal indokolta, hogy várakozása szerint az erőszakcselekményekkel kísért demonstrációk folytatódni fognak, és a politikai instabilitás hatással lesz az egyiptomi gazdaság teljesítményére az idén, illetve hosszabb távlatban. Az S&P szerint a jelenlegi helyzetnek kedvezőtlen hatásai lesznek az egyiptomi gazdaság egyik legfontosabb szektorára, a turizmusra is.

A cég mindemellett attól is tart, hogy az egyiptomi vezetés emelni fogja az üzemanyag- és az élelmiszer-ártámogatásokat, ami viszont a közfinanszírozás deficitjére gyakorol majd negatív hatást.

A minap - hasonló indokokkal - rontotta Egyiptom adósbesorolását a Moody's Investors Service is, a Fitch Ratings hitelminősítő pedig negatív kilátást jelentett be az egyiptomi besorolásokra.