Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Irma névre keresztelt hurrikán letarolta a Karib-tengeri szigetvilág és Kuba egy részét, 14 halálos áldozatot követelve, majd folytatta útját az Egyesült Államok Florida állama felé, ahol hét végén érhet partot - írja összefoglalójában a Business Insider. A trópusi vihar Barbuda épületeinek 90 százalékát eltüntette a föld színéről.

A meteorológusok szerint a forgószél elég erős ahhoz, hogy Florida egész területét érintse, majd Georgia állam felé mozoghat tovább. A szakértők nem tudják pontosan, merre halad majd, ám azt jósolják, hogy Irma megtartja 4-5-ös erősségét.

A legfrissebb modellek szerint Dél-Floridának és Miaminak nem kegyelmez a vihar. Az országos és a helyi hatóságok rendkívüli állapotot hirdettek és több helyen kötelező evakuálást rendeltek el.

Gyermek- és ifjúkor

Az Irma Afrika nyugati partjaitól indult útjára és miután hátra hagyta az Atlanti-óceánt gyors ütemben elkezdte átszelni a Karib-tengert. Kialakulásához hozzájárult az Atlanti-óceán trópusi vizeinek magas hőmérséklete a gyenge szélnyírás és a száraz idő csapadékosra fordulása. Mindez megkönnyítette Irmának, hogy megerősödjön.

Hivatalosan augusztus 30-án érdemelte ki a vihar elnevezést, majd rá egy nappal hurrikánná nyilvánították. Azóta egyre jobban növelte erejét, az alatta elterülő meleg vizekből nyerve ehhez az energiát. A 300 kilométer/órás szélsebességet 37 órán át tartotta, amivel rekordot állított fel. Eddig egyetlen ciklon sem tudta ezt a tempót ilyen sokáig tartani.

Felnőttkor

Az 5-ös kategória Irma neve mellett azt jelenti, hogy folyamatosan 250 kilométer/órás széllel smirglizi a föld felszínét. A repülőgépről végzett mérések szerint legerősebb időszakaiban 280 kilométer/órás sebességű szelek örvénylenek benne, de már mértek 340 kilométer/órás széllökéseket is. Ezzel Irma az Atlanti-óceánon pusztító hurrikánok közül a legerősebb.

Pokoli év

Az Irma az idei hurrikánszezon negyedik forgószele. Ez azt jeleneti, hogy a 2017-es év sokkal keményebb az átlagosnál, ugyanis a negyedik hurrikán rendszerint szeptember 20-a táján szokott érkezni. A négy idei trópusi ciklon összesen annyi energiát adott le eddig, amennyit egy átlagos szezonban az összes vihar együtt produkál.

Az Atlanti-óceán térségében jelenleg három hurrikán örvénylik, Irma mögött már ott sorakozik Jose és Katia. Az előbbi az Irmától keletre pusztít, szerdára sikerült magát annyira felszívnia, hogy a meteorológusok hurrikánná nyilvánították. A Katia, amely szintén a hét közepén vált hurrikánná, Mexikó partjainál korbácsolja a hullámokat.

A hurrikán minősítést szélfúvásuk ereje alapján adják a ciklonoknak, azonban a Texasban a múlt hónapban súlyos károkat okozó Harvey megmutatta, hogy nem csupán ezzel tudnak pusztítani. Harvey "csak" 4-es kategóriájú volt, de olyan heves esőket okozott, amelyek szokatlanul nagy rombolással jártak.

(Fotó: AFP Photo/Lionel CHAMOISEAU)