Egyre nagyobb a feszültség a vitatkozó felek között a december 4-ei népszavazási kampány hajrájában Olaszországban - írja a Financial Times. A referendumon Matteo Renzi miniszterelnök alkotmányreformjáról mondhatnak véleményt az emberek. A baloldali kormányfő a hatalom centralizálásával akarja kormányozhatóbbá tenni országát.

A politikai csata Renzi Demokrata Pártján belül is dúl: a miniszterelnök egyik legnagyobb házon belüli ellenfele Michele Emiliano, Publia régió kormányzója. Emiliano szerint az alkotmányreform tönkretenné a helyi vállalkozásokat, mivel utat nyitna a nagyvállalatok térnyerése előtt.

A kicsi szép

A helyi szinten tevékenykedő olasz vállalatok szeretik régiójukon belül intézni az ügyeket, ám a reform nyomán, amely a kormány kezébe adna korábban az önkormányzatok hatáskörébe tartozó döntéseket, arra kényszerülnének, hogy a minisztériumok sötét folyosóin kóboroljanak - mondta el véleményét egy lapinterjúban. Ebben a közegben esélytelenek lennének a multikkal és a profi lobbistákkal szemben.

Emiliano a reform egyik központi elemére utalt, arra, amely kivenné az iparpolitikával, illetve az infrastrukturális és energetikai beruházásokkal kapcsolatos döntéseket a helyhatóságok kezéből. Ő és sok vele egyetértő bíráló szerint ez a változtatás elvenné az önkormányzatoktól a környezet- és egészségvédelem, továbbá a munkavállalói jogok garantálásának lehetőségét.

A történet vége szerintük az lenne, hogy a központban meghozott döntések utólag ütköznének ellenállásba az érintett régiók lakosságának körében. Ez az, amivel nem számol a reform.

A nagy hatékony

A reformok támogatói ugyanakkor úgy vélik, hogy a centralizáció nélkül nem lehet felszámolni a beruházásokkal kapcsolatos bürokratikus és jogi akadályok dzsungelét. A változások felgyorsítanák a befektetéseket, az infrastruktúra-fejlesztési projektek végrehajtását - hangsúlyozza Marcella Panucci, az ország legnagyobb ipari lobbija, a Consfindustria igazgatója.

Néhány hónappal ezelőtt még mindenki egyetértett ezzel, most meg már szó sincs erről - adott hangot megrökönyödésének azzal kapcsolatban, milyen erőssé vált az reformokkal szembeni ellenállás.

A vitában Beppe Grillo, az Öt Csillag mozgalom vezetője azzal vádolta a reformok híveit, hogy "lemészárolják" a húszéveseket, mármint azzal, hogy kiszolgáltatják ezt a generációt a nagyvállalatoknak.

Meg fog fizetni érte

A helyi hatalom korlátozása nagyon érzékeny kérdés, Renzi meg fog fizetni azért, hogy belenyúlt a hagyományos hatalmai viszonyokba - véli Massimo Villone alkotmányjogász. A miniszterelnök hívei abban bíznak, hogy a nép is észreveszi a változások pozitív oldalát.

Az új alkotmány nem fosztja meg a vidéki lakosságot saját ügyeinek intézésétől, hanem megakadályozza a regionális politikusokat abban, hogy a helyi hatalmasságok érdekeinek kiszolgálóivá váljanak - magyarázza Carlo Calenda gazdaságfejlesztési miniszter.

Káosz és késlekedés

A helyi jogrendszerek eltérései kaotikus helyzetet teremt. A vállalatok minden egyes régióban különböző üzleti környezettel találják szemben magukat - mondja a miniszter. Erre éppen Puglia tartomány a legjobb példa. A Kaszpi-tengertől Európába gázt szállító TAP vezeték olaszországi szakaszának kiépítése a régióban azért húzódott hónapokon át, mert a helyiek meg akartak védeni egy olívaligetet.

Késlekednek a megújuló energia felhasználásával kapcsolatos projektek is. A Firenze és Bologna közti rövid autópálya-szakasz megépítése kilenc évbe tellett a helyi hercehurcák miatt, miközben a jóval hosszabb A1-es sztráda Róma és Milánó között nyolc év alatt elkészült a hatvanas években. A Világbank 2017-es Doing Business jelentése szerint Olaszországban 227,5 napig tart egy raktárközpont felépítése szemben az OECD 152 napos átlagával.

A népszavazás kormányválsághoz vezethet Olaszországban. Renzi korábban kijelentette, hogy lemond, ha a nemek győznek, ám később ellentmondó nyilatkozatokat tett ezzel kapcsolatban.