Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Előtte felgyújtottak egy orosz zászlót az épület előtt "a Krím nem Oroszország!" felkiáltással. Helyi jelentések szerint az autonóm terület törvényhozásának épületébe egy oldalbejáraton jutottak be a tüntetők. Nem sokkal később megjelent az aulában Refat Csubarov, a krími tatárok parlamentjének (medzslisz) elnöke, akinek sikerült megnyugtatnia a radikális érzelmű demonstrálókat.

A Krími Autonóm Köztársaság parlamentje szerdán rendkívüli ülést akart tartani a félszigeten kialakult helyzetről, de ez végül elmaradt. A törvényhozás épülete előtt szerdán két tábor tüntetett. Az egyik Ukrajna területi egységének megőrzésért, jórészt krími tatárok részvételével, a másik a Krím Ukrajnától való elszakadásáért, oroszbarát aktivistákkal. A tüntetések csúcspontján mintegy tízezren voltak a parlament épülete előtt. A két tábor között összecsapások törtek ki, ami után mindkét oldal vezetői felszólították a demonstrálókat, hogy térjenek haza. A tüntetőknek csupán egynegyede tett ennek eleget.

Nem megerősített hírek szerint a dulakodásokban mintegy húszan sérültek meg, és állítólag két személyt agyonnyomtak a tüntetésen. Hivatalosan a krími egészségügyi minisztérium egy halálhírt erősített meg: egy idős férfi szívinfarktus következtében elhunyt a parlament épületénél.

Eközben a szintén Krím félszigeti Szevasztopol új, a héten megválasztott orosz állampolgárságú polgármestere, Alekszej Csalij nem oszlatta fel a Berkut rohamrendőri alakulatot. Épp ellenkezőleg, szerdán utasítást adott ki, hogy Berkut néven hozzák létre a városvezetés alá tartozó helyi különleges rendőri alakulatot. Közölte, hogy a szevasztopoli Berkut nem teljesíti az új vezetésű kijevi belügyminisztérium parancsait.

A félszigeten lévő Jaltában az orosz fekete-tengeri flotta szanatóriumának igazgatója azzal magyarázta a felfegyverzett orosz katonák feltűnését a városban, hogy a flotta szanatóriumában pihenő 31 orosz állampolgár védelmére érkeztek.

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) szerdán arra kérte az ENSZ-t, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel a biztonsági helyzet alakulását a Krím félszigeten. Az SZBU azt is közölte, hogy folyamatosan tájékoztatja a krími fejleményekről a világszervezetet, ezenkívül az ország területi épségét garantáló nagyhatalmakat, köztük az Egyesült Államokat és Oroszországot.