Drámaian nő a megbetegedések száma a három leginkább érintett országban, ahol a vírus intenzíven terjed mind a vidéki területeken, mind a fővárosokban. Ez rávilágít arra, hogy milyen nagy szükség van a megelőző intézkedések sürgős megerősítésére, nagyobb kapacitásra az esetek kezelése, a biztonságos temetkezések, a kontaktus kutatás és a társadalom mobilizációja szempontjából - hívja fel a figyelmet a WHO.

Az Egészségügyi Világszervezet három csoportba sorolja az Ebola által sújtott országokat. Az egyik csoportba azok az országok tartoznak, ahol a vírus széles körben, intenzíven terjed, ilyen Guinea, Sierra Leone és Libéria. Egy másik kör, ahol az első esetet/eseteket diagnosztizálták, vagy a terjedést lokalizálták, ez Nigéria és Szenegál. Azok az országok, melyeknek szomszédságában a vírus intenzíven terjed, Benin, Burkina Faso, Elefántcsontpart, Guinea-Bissau és Mali. Ugyanide sorolják a nagy közlekedési csomópontokkal rendelkező országokat is.

Forrás:WHO

A szeptember 22-i helyzetjelentés alapján eddig a három leginkább érintett országban, ahol a vírus intenzíven terjed (Guinea, Libéria, Sierra Leone) 5843 valószínűsíthető, megerősített, illetve gyanús esetet regisztráltak, körükben a meghaltak száma 2803.

Az egészségügyi dolgozók megbetegedése továbbra is jelentős probléma, a szeptember 22-i adatok szerint 348 egészségügyi dolgozó betegedett meg és közülük 186-an meghaltak a három leginkább érintett országban.

A kezdeti esettel/esetekkel vagy lokalizált terjedéssel jellemezhető országok közé jelenleg Nigéria és Szenegál tartozik. Nigériába a betegséget a július 20-án Libériából Lagosba repülőgépen érkezett beteg hurcolta be, aki 5 nap múlva meghalt. Ennek következtében eddig 20 megbetegedés és 8 halálozás történt, az esetek mind másodlagos és harmadlagos megbetegedések, a Nigériában érintett terület jelenleg Lagos és Rivers állam.

Forrás: WHO

Szenegál az érintett országok listájára egy Guineából érkezett beteg kapcsán került, aki augusztus 20-án érkezett Dakarba, augusztus 27-én diagnosztizálták megbetegedését. A fiatal férfi azóta meggyógyult. Jelenleg Ebola-lázhoz köthető halálozás illetve további gyanús megbetegedés nincs az országban.

Mindkét országban folyik a betegekkel szoros kapcsolatba került személyek járványügyi megfigyelése. Nigériában 696 kontakt személy esetén lejárt a 21 napos járványügyi megfigyelés időszaka [348 kontakt Lagos államban, 348 kontakt Port Harcourtban (Rivers állam)], a jelenleg is megfigyelés alatt tartottak közül mind a három lagoszi kontaktot látták a szeptember 20-i ellenőrzésen, a Port Harcourt-ban megfigyeltek közül 165 személyt vizsgáltak (94 százalék) szeptember 20-án. Szenegálban befejeződött mind a 74 kontakt járványügyi megfigyelése, új Ebola-láz megbetegedést nem jelentettek.

Azokban az országokban, amelyek szomszédságában a vírus intenzíven terjed, a WHO és partnerszervezetei azon dolgoznak, hogy működjön az Ebola figyelő szolgálat, hogy rendelkezésre álljanak az intézkedésekhez szükséges kapacitások. Kiemelten fontos a más okkal nem magyarázható halálesetek halmozódásának kivizsgálása, az utazók és a lakosság megfelelő információkkal és tanácsokkal való ellátása, izolációs helyek létrehozása, a WHO által elismert laboratóriumokhoz való hozzáférés biztosítása, illetve bármely gyanús beteggel kapcsolatba került személy azonosításához és követéséhez szükséges stratégia felállítása.

Forrás:WHO

A Kongói Demokratikus Köztársaságban a nyugat-afrikai járványtól független Ebola-láz járvány zajlik. Az eseteket a fővárostól 1200 km-re elhelyezkedő Boende régió, Equateur tartományból jelentik. A járványügyi vizsgálat egy várandós asszony Ebola-láz megbetegedését bizonyította, aki vadász férje által hazahozott bozóthúst készített el fogyasztásra. A halálához kapcsolódó tradícionális szokások és rituálék következtében további egészségügyi dolgozók betegedtek és haltak meg.

Szeptember 18-ig 68 beteget regisztráltak, akik közül 41 meghalt. Az elhunytak között az egészségügyi dolgozók száma 8. Mintegy félezer személy járványügyi megfigyelését befejezték, s hasonló számban végeztek orvosi vizsgálatot szeptember 20-án járványügyi megfigyelés miatt.