"Komoly feladatok állnak országaink előtt a haditechnikai együttműködésünk megerősítése terén. Elsősorban a Törökországnak a Sz-400-as Triumf rakétarendszerek szállításáról szóló szerződés realizálásáról van szó" - hangoztatta Putyin.

Az orosz elnök rámutatott, hogy a két ország haditechnikai együttműködésének más perspektivikus projektjei is vannak. Elmondta, hogy Oroszország más korszerű hadiipari termékeket is készül Törökországba szállítani.

Mike Pence amerikai alelnök szerdán Washingtonban azt hangoztatta, hogy Ankarának "választania kell", hogy a NATO fontos tagja marad-e, avagy az orosz fegyvervásárlási terve miatt kockáztatja ezt a partneri viszonyt. Pence kijelentette, hogy Washington "nem marad tétlen", ha egy NATO-tagország az ellenféltől vásárol fegyvereket.

Az Egyesült Államok korábban egyebek között azzal érvelt, hogy az Sz-400-as rendszer, amellett, hogy nem felel meg az észak-atlanti szövetség szabványainak, biztonsági fenyegetést is jelent. A Pentagon múlt héten közölte, hogy az orosz-török ügylet miatt felfüggesztette az F-35-ösök Ankarának való eladásáról megkötött egyezményt végrehajtását.

Mevlüt Cavusoglu, a török diplomácia vezetője a NATO washingtoni jubileumi külügyminiszteri tanácskozásán, ugyancsak szerdán, leszögezte hogy Ankara nem lép vissza az orosz légelhárító rendszer megvásárlásától. A török vezetés egyebek között azzal érvel, hogy Moszkva kedvezőbb feltételekkel kínálja az Sz-400-asokat, mint Washington a Patriotokat.

Az orosz elnök hétfőn Recep Tayyip Erdogan török államfő és a két ország kulcsminiszterinek jelenlétében arról is szólt, hogy Moszkva és Ankara "energikus erőfeszítéseket tesz" a szíriai rendezési folyam felélénkítésére, beleértve az alkotmányozó bizottság felállításának előmozdítását. Erdogan elmondta, hogy négyszemközt vitatta meg Putyinnal a kétoldalú, a regionális és a nemzetközi kérdéseket, miközben a két kormány szakminiszterei külön tárgyaltak egymással. A török elnök fő feladatnak nevezte azt elérni, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom évi 100 milliárd dollárra nőjön a jelenlegi 26 milliárdról.