A Financial Times minden év elején felmérésben kéri ki nagy befektetési és elemzőházak szakértőinek véleményét a következő tizenkét hónap várható gazdasági fejleményeiről. Amíg a két évvel ezelőtt a felmérésbe bevont közgazdászok háromnegyede, tavaly pedig 87 százaléka vélte úgy, hogy a brexit hosszú távon káros hatást gyakorol a brit gazdaságra - írta az MTI.

Az idén valamivel jobb a hangulat, miután 2017 végén sikerült megállapodni az EU-val a kilépési tárgyalások második - mindenekelőtt a brexit utáni kereskedelmi kapcsolatrendszerről szóló - szakaszának elkezdéséről. Az idei körkérdésre válaszoló 107 szakértő kétharmada azonban azt mondta: ugyanazt vallja a brexit várható hosszú távú negatív gazdasági hatásairól, mint az előző két évben, és csak nem egészen 20 százalékuk vált derűlátóbbá.

A válaszadók fele 1 százalék feletti, de legfeljebb 1,5 százalékos növekedést vár 2018-ban a brit gazdaságban, és alig 5 százalékuk jósolta azt, hogy a brit GDP idei növekedési üteme meghaladja 2 százalékot.

A borúlátásra leggyakrabban adott indok az a várakozás, hogy a brexit-tárgyalások továbbra is bizonytalan kimenetele a beruházások visszafogására készteti az üzleti szektort. Ezt legutóbbi országjelentésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megállapította.

Címlapkép forrása: Pixabay.