Az ellenzéki pártok, a sajtó, a civil szervezetek elleni támadásokból norma lett Közép- és Kelet-Európában, ahol az illiberális politika térnyerése aláássa a demokrácia alapjait - állítja legfrissebb jelentésében a Freedom House.

A jelenség most már nem csak Oroszországra és néhány közép-ázsiai országra korlátozódik, hanem egyre gyakoribb a közép-kelet-európai országokban is - mondta Michael J. Abramovitz, a szervezet elnöke, aki szerint demokrácia védelmében az európai vezetőknek komolyan kell foglalkozniuk ezzel a problémával, amely nem választható el Európa egészétől - írta a portál.

A szervezet 2018-as Nations in Transit című jelentésben vizsgált 29 országból 19-ben romlottak a demokratikus mutatók. A Freedom House szerint Magyarország demokratikus mutatója tíz egymást követő évben folyamatosan romlott, így mostanra a legnagyobb visszaesést produkálta. Míg 2004-ben demokratikus országként csatlakozott az EU-hoz, addig 2018-ra egy hibrid rezsim küszöbén áll. Orbán Viktor Fidesz-kormánya mutatta az utat az illiberális erőknek Közép-Európában, és bebizonyította, hogy meg lehet szerezni egy államot az EU-n belül a választás manipulálásával és a média feletti kontrollal - állítja Nate Schenkkan, a projekt vezetője.

A jelentés szerint Lengyelország is komolyan visszaesett azzal, hogy a kormányzó Jog és Igazság Pártja rátette a kezét az igazságszolgáltatási rendszerre, a közmédiára, lejárató kampányt indított a civil szervezetek ellen. A legrosszabb eredményt Türkmenisztán produkálta, egy kivételével minden kategóriában a legrosszabb értékelést érte el. Dicséretet kapott viszont Macedónia, Üzbegisztán és Észtország.

Képünk illusztráció, forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd.