A pénzügyi válság óta a legnehezebb piaci körülményekkel szembesül az európai irodapiac - írja a Világgazdaság. A Bank of America elemzése szerint az óceán mindkét partján megemelkedő kamatköltségek egyre nehezebb helyzetbe hozzák az irodatulajdonosokat, mivel drágul hiteleik refinanszírozása.

A pandémia kezdete óta egyre bizonyosabb, hogy a korlátozások egyik legnagyobb vesztese az irodapiac lehet. A home office elterjedt, a cégek rájöttek, hogy szükségtelen nagy, drága belvárosi irodákat fenntartani, számos tevékenység végezhető otthonról is.

Nem sietnek vissza az irodába

A DLA Piper ügyvédi iroda idén tavaszi felmérésében megkérdezettek csupán fele vélte úgy, hogy a járvány után folyamatosan emelkedik majd a munkájukat irodában végzők aránya. A BofA felmérése szerint az elmúlt 12 hónapban a spreadek a brit ingatlancégeknél kétszeresükre, a kontinentális vállalkozásoknál a háromszorosukra emelkedtek. Ez arra utal, hogy a kötvénybefektetők egyre idegesebben tekintenek az ágazat hitelképességére.

Mark Ridley, a Savills ingatlanügynökség vezetője szerint az első negyedévben a londoni Cityben megkötött ügyletek értéke még 105 százalékkal haladta meg a tízéves átlagot. A második negyedévre ez a ráta 27 százalékkal alacsonyabb volt, mint a trend. A problémák csak súlyosbodnak majd, amikor az év elején az olcsó pénz bűvöletében könnyű kézzel felvett adósságot vissza kell fizetni, illetve újra kell finanszírozni.