A több mint 30 nappal lejárt hitelkifizetések összege 11,1 milliárd lejre emelkedett az egy évvel ezelőtti 5,1 milliárd lejhez és a márciusi 10,4 milliárd lejhez képest - közölte a román nemzeti bank.

A lejárt tartozások növekedése elsősorban a lassuló bérnövekedés és a magas munkanélküliségi ráta számlájára írható, ami nehezebbé tette, hogy a románok hitelre vásároljanak lakást, autót vagy külföldi nyaralást - írja a Bloomberg.

A jegybanki alapkamat rekord alacsony szinten, 6,25 százalékon van Romániában, ami még mindig a legmagasabb arány az unióban. Emiatt nehezebben tudják a lakossági hiteleket visszafizetni a románok.
 
Az országban a gazdaság 2,6 százalékkal esett vissza az első negyedévben. Tavaly a munkanélküliség hétéves rekord szintre, 8,4 százalékra emelkedett. Az éves bérnövekedés mértéke pedig 7,6 százalékra zuhant vissza a két évvel ezelőtti 20 százalékról.

A külföldi valutában, főként euróban felvett lejárt tartozások mértéke a duplájára emelkedett egy év alatt 5,6 milliárd lejre a korábbi 2,2 milliárd lejről. Míg a román lejben felvett adósságok mértéke szintén a kétszeresére nőtt 5,5 milliárd lejre az egy évvel ezelőtti 2,9 milliárd lejhez képest.