Szerdán hozták nyilvánosságra az amerikai Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) április 26-27-i kamatdöntő ülésének a jegyzőkönyvét.

A jegyzőkönyv tanúsága szerint a döntéshozó testület tagjai nem kötelezték el magukat a kamatok emelése mellett a következő, júniusi ülésen, nem alakult ki egyetértés a kamatemelés szükségességében, aggodalmuknak adtak viszont hangot az előző, márciusi ülést követően kialakult piaci várakozások miatt. Úgy látják, hogy a márciusi ülést követő kommunikáció csillapította a piac várakozásait a monetáris szigorításra.

A tagok nem láttak lényegi változást a középtávú növekedési kilátásokban. Számos tényező alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a lakossági kiadások első negyedévben tapasztalt csökkenése csak átmeneti jellegű volt, az elkövetkező hónapokban ismét növekedésére lehet számítani. A lakossági fogyasztás alakulásával mint növekedési kockázattal azonban a testület több tagja szerint is továbbra is számolni kell. Hasonlóképpen hátrányos növekedési következményei lehetnek szerintük a termelékenység túl lassú javulásának is.

A makrogazdasági mutatók javulása azonban összességében hozzájárult a pénzpiaci környezet normalizálódásához - derül ki a dokumentumból, azzal a meghagyással, hogy néhány tag véleménye szerint a kínai devizaárfolyam-politika befolyásolhatja a nemzetközi pénzpiaci állapotokat. Hasonlóképpen érzékenyen reagálhatnak a pénzpiacok a Brexit-referendum eredményére is.

Összességében a dokumentum megállapítása szerint a globális pénzügyi és gazdasági kockázatok enyhültek ugyan, de nem szűntek meg.

A gazdasági szereplők inflációs várakozásai nem sokat változtak áprilisban. Az infláció a testület véleménye szerint is rövid távon gyenge marad, közép távon viszont már fokozatosan két százalék közelébe emelkedhet. A testület várakozásai szerint az infláció 2018-ban még "valamivel két százalék alatt" lesz.

A jegyzőkönyvből kiderül, hogy a döntéshozó testület tagjainak többsége szerint amennyiben a második negyedévi teljesítményről beérkező makrogazdasági adatok, a munkaerő-piaci helyzet és az infláció alakulása az lehetővé teszi, akkor a következő, júniusi kamatdöntő ülésen már indokolttá válhat az irányadó kamatok megemelése.

Az amerikai értéktőzsdék szerdán mínuszban nyitottak. A Wall Streeten az árfolyamindexek a jegyzőkönyv közzététele előtt azonban már 0,5 százalékos, a Nasdaq piacon pedig a Composite index 0,8 százalékos nyereségben álltak. Az árfolyammutatók a jegyzőkönyv megjelenését követően esni kezdtek és bő fél órával később a DJIA-30 index már 0,4 százalék, az S&P-500 index 0,3 százalék veszteséget mutatott, a Nasdaq Composite nyeresége pedig minimálisra zsugorodott.