A következő tíz évben várhatóan lassabban bővül a különlegesen magas nettó vagyonnal rendelkező személyek (Ultra High Net Worth Individuals - UHNWIs) vagyona, mint amilyen tempóban az elmúlt évtizedben nőtt - derült ki a Knight Frank ingatlan-tanácsadó cég jelentéséből. A befektetési tanácsadók és privátbanki vezetők körében végzett felmérés szerint az utódlással, az örökléssel kapcsolatos gondok, a vagyonadók és a világgazdaság lassulása fenyegeti az UHNWI-k gyarapodását.

Zsugorodó vagyon

Tavaly a 2008-as pénzügyi válság óta először zsugorodott az ultragazdagok elitklubja: csaknem hatezer ember esett ki ebből a körből, ami háromszázalékos csökkenés, így most 187,5 ezer ember tartozik a különleges elitcsoportba. Együttes vagyonuk az egy évvel korábbi 22 ezer milliárd dollárról 19,3 ezer milliárd dollárra zsugorodott 2015-ben. A visszaesés a világ tőzsdéi hullámzásának, a nyersanyagok és az energiahordozók áresésének, valamint Kína és más országok lassuló növekedésének tudható be.

Belépő az elitklubba

Az UHNWI kategóriába az kerülhet, akinek legalább 30 millió dollár (8,7 milliárd forint) befektethető vagyona van, amibe nem számítanak bele azok az ingatlanok, amelyekben az illető lakik, illetve a személyes használati eszközök és a gyűjtemények.

Tizennyolcmillió milliomos

A vizsgálatban szereplő 91 országból csak 34-ben emelkedett az UHNWI-k száma. A jelentés szerint jelentős növekedést csak Japánban, Dániában és Magyarországon tapasztaltak. A visszaesés Kanadában és Szingapúrban volt a legnagyobb, ahol 23-24 százalékkal csökkent az ultragazdagok száma.

A dollármilliomosok száma szintén csökkent tavaly. A 2014-ben feljegyzett 13,6 millió helyett már csak 13,3 millióan tartoztak ebbe az elitkörbe. Összes vagyonuk értéke 66 ezer milliárd dollár volt, ami több, mint a világ összes részvényének együttes értéke. A Knight Frank szerint 2025-ben 18 millió dollármilliomos lesz a földön.

Átalakult szokások

Az elmúlt tíz évben lényegesen átalakultak a szupergazdagok fogyasztási szokásai - derül ki az ügyfeleit az UHNWI-k köréből szerző Wealth-X tanácsadó cég tapasztalataiból. A tőkepiacok óriási hullámzásai nyomán ma már úgy gondolják, sokkal jobban ellenőrzésük alatt kell tartaniuk kiadásaikat.

Egy igazán jómódú ember manapság nem éri be azzal, hogy nonprofit tevékenységekre is jusson a pénzéből, hanem magánéletében is figyel arra, milyen nyomot hagy maga után a világon.

Ennek része, hogy legalább egy jótékonysági alapot finanszíroz, fenntart egy farmot, amely fenntartható gazdálkodást folytat, támogat egy mezőgazdasági vagy ipari fejlesztési projektet a fejlődő világban és a gyerekeit komoly magániskolákba járatja ahelyett, hogy magántanárokat fogadna melléjük. Ezzel javítja szocializációjukat.

Vezetnek a klasszikus autók

A befektetési eszközként is használatos luxuscikkek értéke nőtt 2015-ben. A tanácsadó cég műkincsindexe négy százalékkal emelkedett, a klasszikus autók mutatója 17, az érméké 13, a boroké és a luxusóráké 5-5 százalékkal ment fel, míg a luxuscikk-befektetési index 7 százalékkal erősödött. Az utóbbi éles ellentétben áll a vezető londoni tőzsdeindex, az FTSE-100 ötszázalékos esésével, illetve az első osztályú londoni ingatlanok értékének egyszázalékos emelkedésével.