Az uniós ügynökség jelentése szerint a kérelmek emelkedését nem az illegálisan Európába érkezett migránsok beadványainak száma okozta. A legtöbb menedékjog iránti kérelmet a hivatalos és érvényes útiokmányokkal Európába érkező, unión kívüli, többnyire latin-amerikai országok állampolgárai adták be. Ezek között főként venezuelaiak, kolumbiaiak, valamint Salvador és Honduras állampolgárai voltak, de jelentős volt az észak-macedóniai és az albán menedékkérők száma is. Az illegális bevándorlók közül leginkább szíriaiak és afgánok folyamodtak nemzetközi védelemért - írja az MTI.

A jelentésből az is kiderült, hogy az uniós tagállamok a korábbi évekkel ellentétben tavaly  mintegy harminc százalékkal kevesebb esetben hoztak pozitív döntést a nemzetközi védelem iránti kérelmekkel kapcsolatban. Az elfogadott kérelmek legtöbbje az illegálisan Európába érkezett szíriai, jemeni és eritreai állampolgároknak kedvezett. Az unió területére hivatalos úton érkezettek esetében alacsony volt a pozitív döntések száma.

Az év végén mintegy 900 ezer nemzetközi védelemi iránit kérelem várt elbírálásra az Európai Unió tagországaiban. Ezek között közel 540 elsőfokú beadvány volt, mintegy 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban - tették hozzá.