Hivatalos forrásból közvetlenül a rendkívüli kormányülést követően csak annyit közöltek, hogy Mark Rutte miniszterelnök délután találkozik Beatrix királynővel. Ezzel együtt, egyebek mellett a BBC és az MTI beszámolója szerint gyakorlatilag tényként kezelhető, hogy leköszön a kabinet.

A kormány lemondását minden bizonnyal előre hozott választások követik Hollandiában.

Idén és jövőre összesen további 16 milliárd eurós megtakarításról folytatott megbeszélések több hetes tárgyalást követően omlottak össze a kormányt alkotó liberális VVD és kereszténydemokrata CDA pártok, valamint a PVV között, mert az utóbbi populista, euroszkeptikus vezetője, Geert Wilders elutasította a szerinte Brüsszel nyomására születendő intézkedések utolsó tervezetét.

Wilders - akinek pártja sokak számára meglepően jól szerepelt a legutóbbi választásokon - már korábban úgy nyilatkozott, hogy most új választások kiírása lenne a megfelelő megoldás.

A tárgyalások után Rutte kormányfő is elismerte, hogy ez tűnik "logikus" lépésnek.

Hollandia az euróövezetben az egyik leghangosabb szószólója a gazdasági szigornak. A pótlólagos megtakarításokra ugyanakkor szüksége van ahhoz, hogy államháztartási hiányát az előírt európai uniós küszöb, 3 százalék alá szorítsa. Amennyiben ez elmarad, veszélybe kerülhet a - jelenleg legmagasabb - nemzetközi hitelminősítői besorolása is.

Mark Rutte a hét végén egyértelműen jelezte azt is, hogy mielőtt a kormány távozik, mindenképpen szeretné elfogadtatni a parlamenttel a takarékossági intézkedéseket. Ehhez várhatóan elsősorban az ellenzék vezető ereje, a szociáldemokrata Munkapárt (PvdA) támogatását kellene megnyernie - utóbbi korábban már átsegítette nehéz helyzeteken uniós ügyekben, és értésre adta: hajlik a szigor támogatására.

Mindenesetre az előre hozott választások kiírását sürgette szombaton több ellenzéki párt is, köztük a PvdA, a zöldek és a szintén erős Szocialista Párt.

Az új választások legnagyobb veszélye, hogy hosszú ideig tartó belpolitikai bizonytalanság veheti kezdetét: Hollandiában az elmúlt tíz évben négyszer tartottak általános választásokat, de egyetlen kormány sem tudott négy évig megmaradni.