Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alexadria és Virginia után Washingtonben is vádesküdtszéket hozott létre a tavalyi amerikai elnökválasztásba történt orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller - derül ki az MTI jelentéséből. Az amerikai jogrendszerben a vádesküdtszék vagy más néven nagy esküdtszék mérlegeli, hogy az adott bizonyítékok elég erősek-e ahhoz, hogy bűnvádi eljárás indulhasson egy ügyben, azaz dönthet a vádemelésről.

Az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) nyilatkozó egyik jogi szakértő, Paul Callan volt ügyész szerint ez azt jelentheti, hogy Robert Mueller olyan információkra bukkanhatott, amelyeknek bűnügyi felelősségre vonás lehet a következményük. Donald Trump jogászcsapatának egyik ügyvédje, Jay Sekulow viszont azt nyilatkozta a Fox televíziónak, hogy ez nem szokatlan lépés az ilyen eljárásban.

Nem sokat vártak

A Reuters csütörtök esti információi szerint a nagy esküdtszék már ki is adott bírság terhe alatti idézéseket a 2016 júniusában Donald Trump idősebb fia, veje és Natalja Veszelnyickaja orosz ügyvédnő közötti találkozóval összefüggésben. A testület előtt eskü alatt vallanak a meghallgatottak.

A CNN hírtelevízió - meg nem nevezett hírforrásokra hivatkozva - azt jelentette, hogy szövetségi nyomozók állítólag Donald Trump és munkatársai Oroszországhoz fűződő üzleti-pénzügyi kapcsolatait vizsgálják. Sekulow azonban - szintén a CNN televízióban - cáfolta ezt az információt, mondván, erre vonatkozó dokumentációt soha, senki nem kért tőlük.

Koholt vagy sem?

A orosz kapcsolatokkal összefüggő vizsgálat láthatóan dühíti Trumpot, aki gyakran intéz kirohanásokat ez ellen twitterbejegyzéseiben - emlékeztetett a Bloomber. A hét elején egy nagygyűlésen a lelkes tömeg előtt arról beszélt, hogy az orosz ügyekkel kapcsolatos vádak koholtak.

Csak a demokraták erőltetik ezeket, akik bosszút akarnak állni raja tavaly novemberi vereségükért és el akarják venni a hatalmat a néptől, amely Trump megválasztásával megszerezte az ország irányítását.

Tény azonban, hogy nem csupán a demokratákat aggasztja a lehetőség, hogy Trump leválthatja Muellert. A szenátusban kétpárti támogatást élvez az a törvényjavaslat, amely jogi felülvizsgálatot helyez kilátásba arra azt esetre, ha az elnök eltávolítaná a posztjáról a független ügyészt. Egy másik jogszabály a főbíró kezébe tenné a különleges ügyész felmentésének jogát.

Lázas keresgélés

Miközben a két nagy bárt képviselőit és szenátorait egyre jobban aggasztják Trump kirohanásai Mueller ellen, az elnök jogi csapta bizonyítékokat keres a politikai összeférhetetlenségre, például arra, hogy Mueller jogász csapatának tagjai támogatták Hillary Clinton Trump tavalyi elnökválasztási ellenfele kampányát. Az elnök emellett nyilvánosan kijelentette, hogy elfogadhatatlannak tartaná, az ügyészi vizsgálat érintené családja tagjainak pénzügyeit.