Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lélektaninak tartott hét százalék fölé ment hétfőn a tízéves futamidejű szlovén államkötvények hozama, miután a piacokon egyre erősebben tartja magát az a vélemény, hogy Szlovénia lesz az euróövezet hatodik tagja, amely pénzügyi segítségre szorul.

Bár a szlovén kormány és az Európai Bizottság is többször alaptalannak minősítette ezeket a spekulációkat, egyre nagyobb nyomás nehezedik a kétmilliós Szlovéniára, ahol sok más euróövezeti országhoz hasonlóan gyenge a gazdaság teljesítménye, és komoly problémákkal küzd a bankszektor.

A pénzintézetek feltőkésítéséhez pénzügyi szakértők szerint 3-5 milliárd euróra lesz szükség.

A szlovén állam már 383 millió eurót költött a Nova Ljubljanska Banka (NLB), az ország legnagyobb bankja feltőkésítésére. A szlovén állam 45 százalékkal az NLB legnagyobb részvényese, a Nova Kreditna Banka Mariborban (NKBM), az ország második legnagyobb bankjában pedig többségi részesedése van.

A szlovén központi bank becslése szerint a bankok kinnlevőségeinek 18 százaléka nem törlesztő vagy kétes, az építőipari kölcsönöknek pedig 50 százaléka behajthatatlan.

Mindamellett a szlovén pénzügyminiszter többször is elmondta, hogy Szlovénia nem tervezi nemzetközi mentőcsomag kérését, de a jövőre nézve teljesen nem zárható ki egy ilyen lépés.