A csütörtökön befejeződő magyar EU-elnökség irányítása alatt született megállapodással létrejött javaslatokat még egyeztetni kell az Európai Parlamenttel. A jogszabályok végső jóváhagyására kedvező esetben az év végén kerülhet sor.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára az általa elnökölt luxembourgi ülésen elért megállapodást áttörésként értékelte, és hangoztatta, hogy ennek révén - több évtizedes vitát és előkészítést lezárva - egyszerűbb, olcsóbb és hatásosabb szabadalmi rendszer jöhet létre az unióban.

Két év múlva lesz gyakorlat

Michel Barnier, az Európai Bizottság felelőse bejelentette, hogy két év múlva várhatóan már a gyakorlatban is kiadhatók lesznek az első uniós szabadalmak.

A 27 EU-tagország közül 25 (Spanyolország és Olaszország kivételével valamennyi) már év elején megállapodott abban, hogy úgynevezett megerősített együttműködés keretében létrehozza az egységes európai szabadalmat.

A tagállamok most a végrehajtási szabályokról (eljárásrendről) és a fordítási rendszerről tárgyaltak és állapodtak meg. Hátravan még egy kérdés, a szabadalmakra vonatkozó bíráskodás, vitás kérdések rendezésének ügye, ezt a következő elnökség irányítása alatt, az EP-vel folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan tárgyalják majd.

A találkozón minden felszólaló kiemelten méltatta a magyar EU-elnökség munkáját. Cséfalvay Zoltán az ülés után nyilatkozva a dosszién dolgozó magyar szakembereknek és diplomatáknak mondott köszönetet.

A vitában spanyol és olasz részről megismételték aggodalmukat, hogy a szabályozást - elsősorban a nyelvi rendszer miatt - diszkriminatívnak tartják. Az egységes szabadalmat mindazonáltal spanyol és olasz vállalkozók is igényelhetik majd.

A magyar államtitkár hangoztatta: az új rendszer abban is segíteni fog az uniós cégeknek, hogy új befektetéseket, forrásokat vonzzanak tevékenységükhöz, hiszen jelentősen rövidül és egyszerűsödik a szabadalmi oltalom megszerzésének folyamata. Ez külső tőkére is vonatkozik - tette hozzá.

Rámutatott, hogy a munkáját csütörtökön befejező soros magyar EU-elnökség a vártnál tovább jutott a témában az elmúlt hat hónapban, hiszen nem csupán a szabadalom megteremtésének lehetőségét elindító megerősített együttműködést kezdte meg, hanem a jogalkotási eljárásban is megtette az első lépést. Rámutatott, ez annál is inkább fontos, mert fennállt a kockázata, hogy a téma tárgyalása megtorpan.

Fél évszázados ötlet

Közel öt évtizeddel ezelőtt vetődött fel az egységes oltalom megteremtése, ez hamarosan valósággá válhat - emelte ki Cséfalvay Zoltán. Leszögezte azt is, hogy az egyszerűbb és könnyebben hozzáférhető rendszer működése a belső piaci szabályozás szempontjából is kiemelt célkitűzés.

A magyar vállalkozóknak például az új rendszer életbe lépése után nem kell mást tenniük, mint az újítást bejelenteni a magyar vagy az uniós szabadalmi hivatalnál - mondta Cséfalvay. Ezt ingyen lefordítják az eljárás három nyelve közül a feltaláló, vállalkozó által kiválasztottra, és azon nyelven hozzájut az uniós szabadalomhoz, amely mind a 25 országban érvényes lesz.

Barnier elmondta, hogy az egységes rendszer révén tizedére - mostani bizottsági számítás szerint körülbelül 2400 euróra - csökkenhet egy uniós érvényű szabadalom költsége a vállalkozók számára.

Cséfalvay Zoltán és Barnier is egyetértett abban, hogy az új rendszer növelni fogja az európai vállalatok versenyképességét, különösen az innovációs tevékenységtől nagyban függő cégek körében. Mindketten úgy ítélték meg, hogy a jogalkotási javaslatokról szóló megállapodás fontos üzenet a fogyasztóknak, hiszen újabb konkrét lépéssel igazolja, hogy az unió kíván és képes lépéseket tenni a versenyképesség növelése és a gazdaságélénkítés érdekében.