Amikor Abiy Ahmed etióp miniszterelnök novemberben offenzívát indított a lázadók ellen az észak-etiópiai Tigré régióban, megígérte, hogy a harcoknak heteken belül vége lesz. De a háború most már nyolcadik hónapja tart. A lázadók több ezer új önkéntest toboroztak, és június 28-án, hétfőn behatoltak a régió fővárosába, miután az etióp erők visszavonultak. Az elmúlt hónapokban a konfliktus több ezer halálos áldozatot követelt, 1,7 millió ember kényszerült az otthona elhagyására, sokan etnikai tisztogatás és szexuális erőszak áldozataivá váltak, ráadásul ezeket többnyire a kormányerők és szövetségeseik követték el állítólag.

Az ENSZ most arra figyelmeztet, hogy több mint 400 ezer ember éhezhet Tigré tartományban. A szervezet attól tart, annak ellenére, hogy az etióp kormány hétfőn egyoldalú tűzszünetet hirdetett, újabb összecsapások veszélye áll fenn a régióban - írja az Euronews. A becslések szerint legalább 5 millióan szorulnak segélyre az etiópiai Tigrében, de kísért, hogy az 1980-as években, a kelet-afrikai országban közel egymillió ember halt éhen a nemzetközi élelmiszersegélyek eljuttatásának akadályozása miatt.

Mindez egyben megakadályozza, hogy segítsenek a legkiszolgáltatottabbaknak, különösen az elzárt vidéki területeken élőknek, ahol a válság a legsúlyosabb.

A válságról tartott első nyilvános ülésén az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai arra figyelmeztettek, hogy 33 000 gyermek súlyosan alultáplált a térségben, tisztviselők szerint további 1,8 millió ember áll az éhínség küszöbén a nyolchónapos konfliktus következtében.