Timmermans tájékoztatta az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereit az utóbbi idők fejleményeiről. Hivatalosan kedden éjfélkor jár le a határidő, amelyet Varsónak adtak az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, eddig soha nem alkalmazott eljárás december 20-i megindításakor. Emlékeztetett rá, a bizottság akkor közölte, ha három hónapon belül javulást tapasztalnak, készek visszavonni a javaslatot.

"Türelmetlenül várjuk a lengyel választ (...) Sürgősen megoldást kell találni" - fogalmazott.

Az esetleges választ alaposan elemezni fogják, megvizsgálják, hogy történt-e előrelépés az elmúlt időszakban, és áprilisban visszatérnek a kérdésre az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanácsban. (Nagy csapást szenvednek el a lengyelek.)

Timmermans beszámolója szerint a keddi ülés résztvevői között széles körű egyetértés volt azt illetően, hogy a kifogásolt lengyel igazságügyi reformot magyarázó, Varsó által bemutatott "fehér könyv" nem ad választ a bizottság ajánlásaira.

A hatalmi ágak szétválasztása kapcsán nem csak a jogállamiság elvéről, hanem az Európai Unió működéséről is szó van, a bíróságok függetlensége ugyanis az egységes belső piac működése szempontjából is elengedhetetlen.

Michael Roth német külügyi államminiszter az "időhúzás" ellen szólalt fel. "Nem elég pusztán a tárgyalás kedvéért tárgyalni, remélem, a mai ülés világos jelzést küld, hogy az EU tagállamai támogatják az Európai Bizottságot ebben a fontos ügyben".

Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes a tanácskozást követően megismételte álláspontját, amely szerint a reformintézkedések nem jelentenek veszélyt a jogállamiságra.

A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, mely - az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - végső esetben akár az érintett állam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagország egyhangú támogatására van szükség, amit szakértők szinte kizártnak tartanak.

Az utóbbi időben sok bírálat érte a lengyel kormányt, elsősorban amiért sokak szerint csorbítani kívánja az igazságszolgáltatás függetlenségét. Varsó szerint a vonatkozó törvénymódosítások azonban tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.