Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Timmermans tájékoztatta az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereit az utóbbi idők fejleményeiről. Hivatalosan kedden éjfélkor jár le a határidő, amelyet Varsónak adtak az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, eddig soha nem alkalmazott eljárás december 20-i megindításakor. Emlékeztetett rá, a bizottság akkor közölte, ha három hónapon belül javulást tapasztalnak, készek visszavonni a javaslatot.

"Türelmetlenül várjuk a lengyel választ (...) Sürgősen megoldást kell találni" - fogalmazott.

Az esetleges választ alaposan elemezni fogják, megvizsgálják, hogy történt-e előrelépés az elmúlt időszakban, és áprilisban visszatérnek a kérdésre az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanácsban. (Nagy csapást szenvednek el a lengyelek.)

Timmermans beszámolója szerint a keddi ülés résztvevői között széles körű egyetértés volt azt illetően, hogy a kifogásolt lengyel igazságügyi reformot magyarázó, Varsó által bemutatott "fehér könyv" nem ad választ a bizottság ajánlásaira.

A hatalmi ágak szétválasztása kapcsán nem csak a jogállamiság elvéről, hanem az Európai Unió működéséről is szó van, a bíróságok függetlensége ugyanis az egységes belső piac működése szempontjából is elengedhetetlen.

Michael Roth német külügyi államminiszter az "időhúzás" ellen szólalt fel. "Nem elég pusztán a tárgyalás kedvéért tárgyalni, remélem, a mai ülés világos jelzést küld, hogy az EU tagállamai támogatják az Európai Bizottságot ebben a fontos ügyben".

Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes a tanácskozást követően megismételte álláspontját, amely szerint a reformintézkedések nem jelentenek veszélyt a jogállamiságra.

A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, mely - az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - végső esetben akár az érintett állam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagország egyhangú támogatására van szükség, amit szakértők szinte kizártnak tartanak.

Az utóbbi időben sok bírálat érte a lengyel kormányt, elsősorban amiért sokak szerint csorbítani kívánja az igazságszolgáltatás függetlenségét. Varsó szerint a vonatkozó törvénymódosítások azonban tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.