A szektor éves felülvizsgálatát ismertetve az EKB azt mondta, hogy az euróövezeti bankok általában több tőkével rendelkeznek, mint amennyire szükség lenne, és az emelkedő kamatlábakból származó profitnövekedés ellensúlyozta az ukrajnai háború gazdasági kárait, de arra is figyelmeztetett, ez nem biztos, hogy tartós lesz – írja a Reuters.

„Bár az emelkedő kamatlábak jelenleg növelik a bankok nyereségességét, ugyanakkor számos portfólióban és üzletágban befolyásolhatják az ügyfelek adósságtörlesztési képességét” - mondta Andrea Enria, az EKB  legfőbb felügyelője az eredmények ismertetésekor. Az EKB már több tőkét követelt 24 olyan banktól, amelyek elmaradtak a nemteljesítő hitelekkel kapcsolatos fedezeti elvárásoktól, és felszólította őket, hogy még idén zárják le ezt a hiányt.

Általánosságban az EKB továbbra is fennálló kockázatkezelési hiányosságokat talált, különösen abban, hogy a bankok hogyan osztályozzák azokat a hiteleket, amelyeknél fennáll a kifizetés elmaradásának veszélye. A francia Societe Generale azt közölte, hogy az utolsó negyedévben növelte a rossz hitelekre képzett céltartalékát, aminek következtében a nyereség 35 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest.

Elavult belső modellek

Andrea Enria hozzátette, hogy a felügyelők úgy találták, hogy a bankok által a mérlegükben lévő kockázatok számszerűsítésére használt modellek némelyike nem felel meg a nemzetközi szabályoknak vagy az EKB saját követelményeinek, ami miatt több tőkét kell tartaniuk vagy eszközöket kell leépíteniük.

Deutsche Bank elhalasztotta a részvény-visszavásárlásról szóló döntést, mert a belső modellek felülvizsgálata miatt lehetséges, hogy a bankot érheti csapás, míg az olasz Intesa Sanpaolo ugyanezen okból eszközkivonásokat hajtott végre. Enria hangsúlyozta az irányítást is, mint olyan területet, ahol az EKB idén lépéseket fog tenni, mivel sok bank igazgatótanácsi tagja nem rendelkezik a szükséges informatikai tapasztalattal és függetlenséggel.

Az egészséges kihíváskultúra hiánya és a gyenge döntéshozatali eljárások jelenléte tovább akadályozza a hatékony kormányzást és a stratégiai irányítást

- mondta Andrea Enria.

Összességében az EKB a bankok saját tőkekövetelményét, az úgynevezett 2. pillérét a kockázatos eszközök 1,1 százalékában határozta meg, ami nem változott a tavalyi évhez képest. A tavalyi hattal ellentétben idén csak egy bank maradt el az EKB követelményétől és az úgynevezett tőke-útmutatástól, amely nem kötelező érvényű.