Változatlanul marad az irányadó refinanszírozási műveletek 0 százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve -0,50 százalékos szintje – közölte rendes júliusi kamatdöntése után az Európai Központi Bank.

A döntés megfelelt a várakozásoknak, miután a piaci szereplők most leginkább az előretekintő iránymutatásra figyelnek. Ez különösen annak tükrében lényeges, hogy az EKB nem rég tette nyilvánossá rég óta tervezett új monetáris politikai stratégiáját.

QP | Quality Placement

Ebben eltért az eddigi, meghatározó irányvonaltól és kijelentette, hogy a kormányzótanács megítélése szerint az árstabilitás középtávon legjobban egy 2 százalékos inflációs cél kitűzésével tartható fenn. Ez a cél szimmetrikus, tehát az inflációnak a céltól való negatív és pozitív eltérései egyaránt nemkívánatosak.

Konstantin Veit, a Pacific Investment Management Company (PIMCO) portfóliómenedzsere szerint a mostani kamatdöntő ülés leginkább a szeptemberi, komolyabb váltásokat hozó találkozónak ágyaz meg. Ennek része, hogy jövő tavaszra az EKB visszaveheti a válságkezelő eszközvásárlását (PEPP), és a járvány előtt is meglévő eszközvásárlási keretének (APP) segítségével igyekszik kordában tartani a monetáris politikai feltételeket.

Petr Krpata és Carsten Brzeski, az ING közgazdászai szerint sem lesz most változás, ők azonban kevésbé tartják valószínűnek, hogy a mostani, az immár szimmetrikus inflációs céltól elmaradó, visszafogott növekedésű eurozónában komolyabb fékezést jelentene be az eszközvásárlásokban az EKB.

Többek között ezekre a kérdésekre is igyekszik válaszolni magyar idő szerint 14:30-tól Christine Lagarde, az EKB elnöke.