Nem lesz szigorítás, továbbra is jöhet a pénz az európai jegybanktól – derült ki a testület júniusi kamatdöntés után.

Christine Lagarde elnök ezúttal a megfontolt, „biztos kéz” politikáját közvetítette a kamatdöntést követő tájékoztatón.

Az EKB kormányzótanácsának döntése alapján:

  • Változatlanul marad az irányadó refinanszírozási műveletek 0 százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25, illetve -0,50 százalékos szintje.
  • Legalább 2022 márciusának végéig folytatódik a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) alatti nettó eszközvásárlást 1850 milliárd eurós teljes keretösszeg erejéig, de addig mindenképp, amíg úgy nem ítéli, hogy a koronavírus válságszakasza véget ért.
  • Ha kell, rugalmasan reagál eszközvásárlási lépésekkel az EKB.
  • A kormányzótanács legalább 2023 végéig továbbra is újra befekteti a PEPP alapján vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket.
  • Az eszközvásárlási program (APP) alapján történő nettó vásárlások havi 20 milliárd eurós ütemben folytatódnak.

Az EKB továbbra sem ragaszkodik működő eszközvásárlási programjai keretének kihasználásra. Lagarde korábban is elmondta, hogy a támogatások a válság kezelését szolgálva fejnehezek voltak. Egyúttal ha kell, az EKB biztosítja a további likviditást is.

Biztos kézzel untatva

A kamatdöntést követő újságírói kérdésre Lagarde megerősítette, hogy amerikai kollégáikhoz hasonlóan az európai testület sem fog azonnali döntésekkel lépni.

Untatni foglak, de csak ismételni tudom magam

-   mondta Lagarde kérdésre válaszolva, miszerint az eszközvásárlási program vége még arrébb van, a tervekről majd szólni fog megfelelő időben az KB.