Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Változatlanul tartotta az irányadó refinanszírozási műveletek 0 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve -0,50 százalékos szintjét októberi kamatdöntő ülésén az Európai Központi Bank (EKB).

Az október kamatdöntéstől előzetesen a decemberi további élénkítés előkészítését várták, és azt, hogy a fél 3-kor kezdődő sajtótájékoztatón Christine Lagarde elnök erősebb kommunikációs irányt vesz. Carsten Brzeski, az ING közgazdásza szerint az elmúlt időszakban némi zavart lehet érezni az EKB monetáris döntéshozói által előadásokban, interjúkban, blogbejegyzésekben adott üzenetei között.

Lagarde érkezésétől az EKB-ba azt remélték, hogy az addig felmerült feszültségeket a kormányzótanács különböző felfogású tagjai között elsimítja. Brzeski szerint mostanra mintha ugyanezek a súrlódások újra megmutatkoznának. A lazább politikát favorizáló galambok sokkal jobban aggódnak a járvány inflációs hatásai és a tétlenség miatt, miközben a héják szerint a mostani deflációs folyamatok ideiglenesek.

Az ING azzal számolt, hogy októberben még nem fedi fel a lapjai az EKB, viszont már erős jelzéseket ad, amit a bank, ahogy az összes paci szereplő is nagyon figyelmesen követni fog.