Új arculatot kapnak a 2002-óta forgalomban lévő euróbankjegyek: a megújult színekről és formákról az Európai Központi Bank (EKB) 2024-ig hozhat döntést - írja az euronews.

Húsz év elteltével, itt az idő, hogy felülvizsgálják a bankjegyek megjelenését, hogy azok minden korosztály és eltérő háttérrel rendelkező európainak jobban "megismerhetők" legyenek - mondta Christine Lagarde, az EKB elnöke hétfőn.

A bankjegyek kézzelfogható és látható szimbólumai annak, hogy Európában összetartunk, különösen a válság idején

- mondta Lagarde.

Nyilatkozatában elmondta, a bankjegyek jelenleg a "korok és stílusok" témájára épülnek, de az új stílus kialakításáról az euróövezetben élők véleményét kérik majd ki. Ezt követően minden euróövezeti országból egy-egy szakértő (a társadalomtudományok és a képzőművészet, valamint a technológia területéről) csoportot alkotva előterjesztik az új tematikákat. 

Ezután ismét a nyilvánosság felé fordulnak, és a kiválasztott témákat ismét a publikumnak kell véleményeznie. Utolsó előtti lépésként tervpályázatot hirdetnek és újra az EU lakosaihoz fordulnak.

Az új bankjegyek kibocsátása előtt azonban az EKB irányító tanácsa hozza meg a végleges döntést. Az EKB olyan bankjegyeket akar, amelyekkel az európai polgárok "büszkén fizetnek" majd.