Béremelésre számíthatnak az euróövezeti munkavállalók jövőre, 4 százalékkal növekedhet a keresetük – írja a Politico az Európai Központi Bank (EKB) pénteken közzétett felmérése alapján.

Miután azonban az EKB 2023-ra átlagosan 5,5 százalékos inflációt prognosztizál, ez összességében azt jelentheti, hogy jövőre is romlik majd a vásárlóerő. Hasonló következtetésre jutott a napokban az ECA International munkaerő-tanácsadással foglalkozó cég is, amely azzal számol, hogy 2023-ban 1,5 százalékkal csökkennek majd a reálbérek.

Az EKB szeptember 26-a és október 6-a között 69 nem pénzügyi vállalat 2023-as béremelési szándékait mérte fel.

Továbbra is egyre nagyobb a nyomás a cégeken, hogy növeljék a béreket, sok vállalat számára pedig ez egy extra aggodalmat jelent a költségek terén

- olvasható az EKB jelentésében.

A fizetésemelések visszafogottak voltak 2022-ben, ennek az oka pedig leginkább az, hogy már 2021-ben megállapodtak róluk, esetleg még korábban, és azóta a munkaadók inkább alkalmi juttatásokkal segítették beosztottjaikat abban, hogy megbirkózzanak a megugrott megélhetési költségekkel.

A rettentő magas infláció mellett 2023-ban már a legtöbb vállalat elkerülhetetlennek tartja a béremeléseket, az EKB szerint javarészt 4 százalékos vagy magasabb emelésre készülnek jövőre. A megkérdezett cégek ugyanakkor azt is jelezték, hogy ezek a lépések valószínűleg rányomják majd a bélyegüket a jövő évi eredményeikre.