Az EKB több mint egy évtized óta először fog hamarosan kamatot emelni - mondta a CNBC-nek Joachim Nagel, Németország jegybankelnöke, az EKB döntéshozója.

Az EKB más központi bankokhoz képest kevésbé agresszív monetáris politikai hozzáállása miatt került reflektorfénybe. A kamatemeléssel kapcsolatos várakozások azonban az elmúlt hónapokban az infláció folyamatos gyorsulása közepette nőttek, és a piaci szereplők most már legalább négy kamatemelést valószínűsítenek az év végéig.

"Márciusi nagyon fontos ülésünkön úgy döntöttünk, hogy befejezzük a nettó eszközvásárlásokat, és a júniusi ülésen az adatoktól függően úgy fogunk dönteni, hogy talán - és ezt azért mondom, mert az adatok itt nagyon meghatározóak - leállítjuk a vásárlásokat, és azt követően úgy gondolom, hogy viszonylag hamarosan látni fogjuk az első kamatemeléseket" – mondta Nagel.

A kommentár alapján az első kamatemelésre júliusban kerülhet sor, miután az EKB megvitatta az előző hónapban közzétett új gazdasági előrejelzéseket.

"Eléggé nagyra értékelem, hogy most már sok kolléga a kormányzótanácsból csatlakozik az itteni álláspontomhoz" – mondta Nagel arról, hogy már januári kinevezése óta is a magasabb infláció kockázataira figyelmeztetett az EKB döntéshozó testületében.

Hasonlóan nyilatkozott Francois Villeroy de Galhau, a Bank of France vezetője, aki azt mondta, hogy nyártól fokozatos kamatemelésre számít.

Eközben az olasz Ignazio Visco, az Olasz Nemzeti Bank kormányzója és az EKB egyik nevezetes "galambja" a CNBC-nek azt mondta, hogy a kamatemelés "lehet a harmadik negyedévben vagy az év végén, de fokozatosnak kell lennie".