Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Átmenetinek tartja az euróövezeti infláció számos hajtóerejét az Európai Központi Bank (EKB) elnöke Christine Lagarde, és véleménye szerint ezek a rendkívüli hatások jövőre már el fognak csitulni.

A fogyasztói árak emelkedésének az üteme gyorsabbnak bizonyult a vártnál azzal párhuzamosan, ahogy megindult az euróövezeti gazdaság kilábalása a járványvédelmi zárlat miatt kialakult visszaesésből. Az EKB döntéshozói közül ezért jónéhányan azon a véleményen vannak, hogy az infláció jövőre is jóval az EKB 2 százalékos célja felett lesz, amelyhez a monetáris politikai döntéseit igazítja.

A CNBC tévécsatornának adott interjúban azonban az EKB elnöke, Christine Lagarde az áremelkedésért nagyrészt a termelőipar beszállítói láncaiban jelentkező fennakadásokat tette felelőssé és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az infláció jövőre már stabilizálódni fog.

Jövőre már az árak stabilizálódására számítunk, mert az áremelkedést kiváltó tényezők csak átmenetiek - fogalmazott. az elnök, aki azt is mondta, hogy "ha pontosan megvizsgáljuk az okokat, a tényezők többsége az energiaárakhoz köthető" .

Úgy véli, hogy a helyzet stabilizálódni fog, mihelyt az ipar megtalálja új beszállítói forrásait. Ugyanakkor: a magasabb energiaárak tartósnak bizonyulhatnak, mert részben a megújítható forrásokra való átállással hozhatók összefüggésbe. A "frontvonalak" azonban meg fognak mozdulni, mihelyt szűkösebbé válik a munkaerőpiaci helyzet - mondta Lagarde, hozzátéve, hogy ezen a területen bőven van még mit tenni, hiszen még legalább egymillióval többen vannak munka nélkül, mint a vírusválság előtt.