Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vasárnap reggeltől él az elektronikus úthasználat-fizetési rendszer Lengyelországban. Az úgynevezett viatoll a teherautókon és autóbuszokon kívül vonatkozik azokra a személyautókra is, amelyek utánfutót vontatnak, s azzal együtt összsúlyuk meghaladja a 3,5 tonnát. A személyautókért továbbra is a hagyományos módon a kapuknál kell fizetni - jövő évtől ezek is választhatják önkéntesen az elektronikus kilométerpénz fizetését.

Az elektronikus rendszer a jármű szélvédője mögött elhelyezett Viabox jeladó segítségével számolja a fizetős utakon megtett kilométereket. Ez jelenleg 1560 kilométernyi autópályán, autóúton és országos főúton működik. A fizetendő összeg autósztrádán és és autóúton kilométerenként 0,20-0,53 zloty a jármű súlyától és környezetszennyezésétől függően, országúton 0,16-0,42 zloty. A befolyó pénzeket az országos útalap kapja meg, s belőle a közutak építését, korszerűsítését és fenntartását finanszírozzák - írta a Gazeta Prawna, a vezető lengyel gazdasági napilap.

A rendszernek július 1-jével kellett volna életbe lépnie, de a kiépítéséért felelős Kapsch cég műszaki okokból késett az átadással - ezért mintegy 130 millió forint kötbér megfizetésére kötelezik.