Befektetők egy csoportja megvenné a Butirszkaját, az orosz főváros egyik leghírhedtebb, ősi börtönét, ahol mind a világhírű író és ellenzéki, Alekszandr Szolzsenyicin, mind Feliksz Dzerzsinszkij, a Cseka, a szovjet titkosrendőrség megalapítója is ült. A börtön az 1700-as évek vége óta szolgálta az egymást váltó cárokat és pártfőtitkárokat, de történelmi érdekességén kívül az teszi vonzóvá, hogy prémium telken, Moszkva központjában fekszik - írta a The Moscow News.

A befektetők vállalnák, hogy fizetségképpen egy új börtönt építenek a város határában. A szakértők az üzlet értékét 1 milliárd rubelre (28,3 millió dollár) becsülik, a börtön foglyai valószínűleg még többre, mert most gyakran negyvenen szoronganak a tíz fős cellákban.

A befektetők egyelőre csak annyit árultak el terveikről, hogy a város számára hasznos célra kívánnák felhasználni a Butirszkaját, de a számvizsgáló kamara már korábban javasolta, hogy a moszkvai börtönöket alakítsák át szállodákká, múzeumokká és hivatali épületekké. Két évvel ezelőtt a Penny Lane Realty rangsorolta hét moszkvai börtön mint ingatlan értékét, és a rangsor élén a Butirszkaja állt, amelyet nagyszabású felújítás után négyzetméterenként 1800-2300 dollárért tartottak eladhatónak.