Lengyelországban nem csupán a járvánnyal kell megküzdeniük az embereknek, hanem azzal is, hogy sokan közülük eladósodtak - írta a Business Insider Polska. Minden negyedik adós késik a közüzemi és egyéb számlának kifizetésével vagy a felvett hitelek törlesztőrészleteinek befizetésével. Az adósok 30 százaléka legalább 15 ezer zlotys (1,215 millió forint) adósságot görget maga előtt.

A szakértők szerint érdemes lenne keményen fellépni a pénzügyi fegyelem megsértőivel szemben, azaz most kéne behajtani a kötelezettségeket, mielőtt egymásra rakódnak az emberek tartozásai, és visszafizethetetlenül nagyra nőnek. A BIG InfoMonitor piackutató cég adatai szerint szeptember végén 204 ezer személy tartozott legfeljebb 500 zlotyval (40 ezer forint), 214 ezer és 500-1000 zlotys adósságot halmozott fel, 391 ezren azonban már 1000 és 2000 zloty közötti összegnél tartottak.

Amikor az adósság átlépi a 15 ezer zlotyt, akkor ez még járványmentes időben is pszichológiai határt jelent. Az ilyen adós már nem hisz abban, hogy valaha is vissza tudja fizetni a tartozását - mondja egy társadalompszichológus. A pénzügyi kötelezettségek észlelése egyéni, mindenkinek mást jelent, sokat vagy keveset, de ez elsősorban a kisebb, maximum 1000 zlotys összegekre vonatkozik. Sokan a forintban számolva milliós szint alatti tartozást hajlamosak lekezelni

Tízezer zloty (800 ezer forint) adósságot már komolynak tekintenek a szakemberek, olyan kötelezettségnek, amelyet a pénzügyileg stabil lábakon állók vagy az állandó keresettel rendelkezők tudnak visszafizetni. A 15 ezer zlotys tartozás azonban már mindenki számára problémás lehet. Azok az adósok, akik beleestek a 15 ezres csapdába, 826 ezren vannak az országban.